Deutsche Telekom bo plačal kazen zaradi izkrivljanja konkurence

Družba, ki se zanima tudi za Telekom Slovenije, je konkurentom na Slovaškem onemogočala dostop do obstoječe infrastrukture.

Objavljeno
15. oktober 2014 18.58
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj - Evropska komisija je nemškemu telekomunikacijskemu velikanu Deutsche Telekom in njegovi slovaški podružnici zaradi izkrivljanja konkurence naložila kazen v višini 70 milijonov evrov. Družba je konkurentom na Slovaškem namreč onemogočala dostop do obstoječe infrastrukture, kar je v nasprotju s pravili konkurence.

Strategija slovaškega telekoma, ki je v lasti Deutsche Telekoma, je po prepričanju Bruslja več kot pet let izkrivljala konkurenco na slovaškemu trgu širokopasovnega dostopa do interneta. Kot je dejal evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia, so kratko potegnili tako tekmeci kot končni uporabniki.

»Kot matična družba, ki ima odločilen vpliv na hčerinsko družbo, je za zlorabe odgovoren tudi Deutsche Telekom,« je danes v Bruslju dejal Almunia.

Slovak Telekom in Deutsche Telekom sta si skupaj prislužila skoraj 39 milijonov evrov kazni, nemškemu telekomunikacijskemu velikanu pa je komisija naložila plačilo še dodatnih 31 milijonov evrov kot »vzgojni ukrep«, saj ga je podobna kazen doletela že leta 2003 na domačemu trgu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so pojasnili v komisiji, je slovaški telekom namenoma oviral dostop do telekomunikacijske infrastrukture, ki je bila položena še v času monopola.

Leta 2005 je slovaški regulator podjetju naložil, naj dostop do t. i. lokalnih zank omogoči tudi tekmecem, a jim je slovaški telekom namenoma postavil nemogoče pogoje, so zapisali v komisiji.

V Deutsche Telekomu, ki se v medijih omenja kot eden najverjetnejših kupcev večinskega dela v slovenskem telekomunikacijskem operaterju Telekomu Slovenije, se s kaznijo zaradi dejanj slovaškega telekoma ne strinjajo in napovedujejo pritožbo.

»Ne razumemo odločitve komisije. V Deutsche Telekomu smo vedno predvidevali, da je Slovak Telekom deloval na konkurenčen način,« so zapisali v odzivu na kazen. Komisiji so med drugim še očitali, da je s preiskavo hitela in da bi ta sicer spadala v pristojnost nacionalnih regulatorjev.

Evropska komisija je kazni za podobno ravnanje v preteklosti sicer že naložila, in sicer telekomunikacijskim operaterjem v Franciji, Španiji in na Poljskem.