ECB brez novih ukrepov

Ključna obrestna mera za območje z evrom tako ostaja pri nič odstotkih, sprememb ni niti pri programu odkupovanja obveznic.

Objavljeno
08. junij 2017 16.48
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Tallinn − Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnji seji v Tallinnu v skladu s pričakovanji ni sprejemal novih ukrepov. Ključna obrestna mera za območje z evrom tako ostaja pri nič odstotkih, sprememb ni niti pri programu odkupovanja obveznic.

Poleg ključne obrestne mere za evrsko območje ostajata nespremenjeni tudi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank, ki je pri −0,40 odstotka, in obrestna mera za mejno posojanje, ki vztraja pri 0,25 odstotka.

Obrestne mere na sedanji ravni dalj časa

Svet ECB, ki je četrto letošnje zasedanje na enem od rednih gostovanj zunaj Frankfurta opravil v estonski prestolnici, je izrazil tudi pričakovanje, da bodo ključne obrestne mere ECB na sedanji ravni ostale daljše obdobje in precej dlje, kot bodo trajali neto nakupi vrednostnih papirjev. Do zdaj je sicer osrednji organ denarne politike ECB navajal, da bodo ostale na sedanji ali nižji ravni.

Glede programa odkupovanja obveznic je svet potrdil, da se bodo neto nakupi vrednostnih papirjev na mesečni ravni 60 milijard evrov nadaljevali do konca decembra letos oziroma po potrebi še dlje, vsekakor pa tako dolgo, dokler svet ne bo presodil, da se je gibanje inflacije vzdržno približalo inflacijskemu cilju.

Če bodo obeti postali manj ugodni ali če bodo finančne razmere postale neskladne z nadaljnjim napredkom pri vzdržnem približevanju inflacije ciljni ravni, namerava svet ECB povečati velikost programa ali njegovo trajanje.

Analitiki to pričakovali

Odsotnost novih odločitev glede obrestnih mer je bila med analitiki pričakovana, prav tako to, da osrednji organ denarne politike v območju z evrom ni posegel v program tako imenovanega kvantitativnega sproščanja. Mesečni obseg odkupovanja obveznic je sicer skladno z odločitvijo sveta iz lanskega decembra z letošnjim aprilom upadel z 80 na omenjenih 60 milijard evrov.

Večina podatkov sicer kaže na spodbudna gospodarska gibanja v območju skupne valute, razplet volitev v Franciji je vsaj nekoliko zmanjšal raven politične negotovosti, inflacija, ki se je v zadnjih mesecih na letni ravni dvakrat približala oziroma dosegla srednjeročni cilj ECB, ki je malo pod dvema odstotkoma, pa se je maja umirila in upadla na 1,4 odstotka.

Z upadom inflacije se je sicer nekoliko zmanjšal pritisk, predvsem iz Nemčije, naj ECB vendarle nakaže pot iz izrednega načina ukrepanja, ki ga je za spodbuditev inflacijskih pričakovanj in posredno za okrepitev rasti oblikovala v zadnjih letih.

A analitiki pričakujejo, da bo svet ECB v luči konjunkture v evrskem območju in bistveno zmanjšane nevarnosti deflacije vendarle moral kmalu nakazati pot iz kriznega ukrepanja za spodbujanje količine denarja v obtoku. Pričakovati je, da bo v program odkupovanja obveznic posegel proti koncu leta.

Nekateri menijo, da je svet ECB prvi signal umika iz ekspanzivne denarne politike podal z omenjeno spremembo glede prihodnjega razvoja obrestnih mer v izjavi o prihodnjem ukrepanju v sklopu denarne politike. Nove signale bodo novinarji in vlagatelji poskusili ob 14.30 prepoznati v izjavah predsednika ECB Maria Draghija.