ECB v objavo rezultatov stanja bank v EU 26. oktobra

Evropska centralna banka bo objavila rezultate pregleda kakovosti aktive za vsako banko in navedla oceno kapitalskega primanjkljaja.

Objavljeno
10. oktober 2014 15.09
reu/GERMANY/
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Frankfurt − ECB bo rezultate pregledov 130 bank iz EU objavila v nedeljo, 26. oktobra, opoldne. V bankah, ki so pomembne v posameznih državah območja evra, namreč pred dokončno postavitvijo prvega stebra bančne unije, v okviru katerega bo ECB s 4. novembrom začela izvajati neposredni nadzor, poteka pregled kakovosti aktive in obremenitveni test, piše STA.

Evropska centralna banka (ECB) bo objavila rezultate pregleda kakovosti aktive za vsako banko posebej in navedla oceno morebitnega kapitalskega primanjkljaja. Objavila bo tudi znesek obsega primanjkljaja za vse pregledane banke skupaj, izhaja iz današnjega sporočila za javnost ECB.

ECB bo objavila tudi rezultate obremenitvenih testov za posamezno banko, ki vključuje dva scenarija: kako bi banka preživela normalne makroekonomske okoliščine ter kako bi se kosala z zelo slabimi.

Evropska bančna agencija (Eba) je metodologijo in makroekonomske scenarije za obremenitvene teste objavila konec aprila. Po negativnem scenariju bi bil BDP v območju evra do 2016 glede na osnovni scenarij nižji za 6,6 odstotka, v Sloveniji pa za 5,6 odstotka.

Vsaka banka, za katero bodo ugotovili kapitalski primanjkljaj ali neprimerno pripravljenost na morebitne šoke v gospodarstvu, bo nato imela dva tedna časa, da bo za ECB pripravila načrt, v katerem bo navedla, kako bo svoje stanje popravila.

S 4. novembrom bo nato ECB prevzela neposredni nadzor nad ključnimi bankami v evrskem območju. Na seznamu za nadzor je 120 pomembnih bank iz območja skupne valute, med njimi vse sistemsko pomembne mednarodne bančne skupine.

Iz Slovenije so se na njem znašle NLB, NKBM in Unicredit Banka Slovenija. Podlaga za uvrstitev na seznam so bili končni rezultati za lani, obseg bilančne vsote, pomen za nacionalno gospodarstvo in Unijo, obseg čezmejnih dejavnosti in to, ali so zaprosile za državno pomoč.