G20 v luči pariške tragedije: »To ne sme biti le še vrh«

Voditelji držav skupine G20 bodo po pričakovanji srečanje zaključili z ostro obsodbo terorizma.

Objavljeno
15. november 2015 13.34
G20-TURKEY/
Mo. B., Ma. F., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. F., Delo.si, STA

Antalya – Ob začetku vrha držav skupine G20 v turškem letoviškem mestu Antalya so se zvrstili pozivi k skupnemu boju proti terorizmu po petkovih smrtonosnih napadih v Parizu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je pozval k odločnosti, ruski predsednik Vladimir Putin k skupnemu boju, predsednik ZDA Barack Obama pa je obljubil okrepitev boja proti IS.

»To ne sme biti samo še en vrh. Besede danes niso dovolj, čas je za dejanja. Vse voditelje G20 pozivam, naj pokažejo polno odločnost v našem boji proti terorizmu,« je Tusk dejal pred začetkom vrha.

»Teroristična omrežja ne morejo načrtovati ali delovati brez denarja. G20 ima posebno odgovornost, da se zoperstavi financiranju terorizma. Samo če polno sodelujemo pri deljenju informacij o sumljivih transakcijah, se bomo lahko borili proti terorizmu,« je še menil Tusk.

Predsednik Evropskega sveta je sicer še ponovil, da bo mednarodna podnebna konferenca v Parizu, ki naj bi se začela 30. novembra, potekala kot načrtovano, saj da se ne bodo pustili ustrahovati. To je že v soboto potrdil tudi francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Putin je medtem svet pozval, naj združi svoje napore v boju proti terorizmu. »S teroristično grožnjo se bomo lahko spopadli le, če bo celotna mednarodna skupnost združila napore,« je ob začetku vrha povedal Putin.

Ameriški predsednik Barack Obama je obljubil, da bodo še podvojili napore za uničenje skrajne Islamske države, ki je prevzela odgovornost za napade v Parizu. »Podvojili bomo svoje napore v sodelovanju z drugimi članicami koalicije, da dosežemo mirno rešitev v Siriji in odstranimo Islamsko državo kot silo, ki povzroča toliko bolečine in trpljenja ljudem v Ankari, Parizu in drugih delih sveta,« je povedal Obama.

Predstavniki Bele hiše so kasneje poleg tega napovedali, da bodo ZDA skupaj s Francijo okrepile zračne napade na Islamsko državo v Iraku in Siriji, v katerih sodelujeta obe državi. Namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes je dejal, da bodo s francosko stranjo okrepili izmenjavo obveščevalnih podatkov in tudi vojaški odziv na grožnjo IS.

Prvo srečanje Putina in Obame od ruskih napadov v Siriji

Ob robu vrha G20 sta se danes srečala in pogovarjala Obama in Putin - prvič, odkar je Rusija sprožila zračne napade v Siriji in s tem še dodatno razburila Zahod. Kot je poročala francoska tiskovna agencija AFP, je šlo za okoli 15 minut dolg neformalen pogovor ob klubski mizici.

Posnetke srečanja je v živo predvajala turška javna televizija, a le sliko, brez zvoka.

Voditelja sta sedela v usnjenih naslonjačih za majhno in nizko klubsko mizico. Oba sta bila nagnjena naprej in sta se, vsaj tako je bilo videti, zapletla v precej živahen oziroma intenziven pogovor.

Skupaj z njima sta za mizo sedela še Obamova svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice in neidentificiran moški, verjetno prevajalec, piše AFP.

Erdoğan napoveduje ostro sporočilo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je medtem napovedal, da bodo voditelji G20 na vrhu izrekli »zelo ostro« sporočilo proti terorizmu. »Verjamem, da bo naše stališče proti mednarodnemu terorizmu našlo svoj izraz v zelo močnem, ostrem sporočilu na vrhu G20,« je Erdoğan povedal po srečanju z Obamo in pred začetkom vrha.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na več neimenovanih virov, voditelji G20 pripravljalo redko ločeno izjavo, s katero bodo obsodili pariške napade in terorizem.

Na vrhu bodo obravnavali tudi aktualno migrantsko krizo. Po poročanju dpa bodo napovedali občutno okrepitev ukrepov oziroma »usklajen in obsežen odgovor« na to krizo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sicer pred vrhom v luči napadov v Parizu poudaril, da zaradi tega ni potrebe po kakšni bistveni spremembi begunske politike EU. »Tisti, ki so organizirali in izvedli napade, so isti ljudje, pred katerimi begunci bežijo, in ne obratno,« je dejal Juncker ter posvaril pred mešanjem oziroma enačenjem teroristov in beguncev.