Grčija dosegla dogovor o 12 milijardah evrov pomoči

Grčija je v zameno sprejela dodatnih 48 ukrepov, ki bi jih parlament lahko potrdil že v četrtek.

Objavljeno
17. november 2015 10.48
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Atene − Grčija se je z mednarodnimi posojilodajalci dogovorila za izplačilo nujno potrebnih 12 milijard evrov v tretjem programu pomoči, težkem okoli 86 milijard evrov, je po maratonskih pogovorih danes sporočil grški finančni minister Euklid Cakalotos.

»Dogovorili smo se glede vsega, tudi glede 48 dodatnih ukrepov,« ki bodo omogočili izplačilo nove tranše pomoči v petek, je minister dejal novinarjem v Atenah.

Atene so se julija dogovorile za tretji triletni program pomoči, ki je obubožani državi omogočil obstanek v evrskem območju, a je morala za to privoliti v zahtevne pogoje.

Grčija je odtlej sprejela vrsto nepriljubljenih ukrepov, a so posojilodajalci − EU, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad − zahtevali dodatne, kot je olajšanje postopka za odvzem nepremičnine pod hipoteko zaradi neplačila obrokov. Temu se je leva vlada Aleksisa Ciprasa precej upirala, saj je hotela zavarovati najranljivejša gospodinjstva.

Vlada bo dodatne ukrepe v parlament poslala še danes, da bi jih lahko ta sprejel do četrtka, je še pojasnil Cakalotos. Dogovor naj bi danes potrdili tudi v Evropi, novi obrok pomoči pa vključuje tudi deset milijard evrov za dokapitalizacijo grških bank.