Grčija dosegla dogovor o izvedbi reform za nov obrok pomoči

Grški parlament bo o novem svežnju reform glasoval v torek.

Objavljeno
12. december 2015 14.39
GREECE-EU-POLITICS-ECONOMY-DEBT
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Atene − Grčija je včeraj sporočila, da je z mednarodnimi posojilodajalci dosegla dogovor o izvedbi novega svežnja reform, na podlagi katerega bo v okviru programa finančne pomoči prejela nov obrok v vrednosti milijarde evrov, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Dosegli smo dogovor za tokratni cikel pomoči,« je po srečanju s posojilodajalci potrdil grški finančni minister George Statakis.

Grčija se o finančni pomoči dogovarja s četverico posojilodajalcev − evropsko komisijo, Evropsko centralno banko, Mednarodnim denarnim skladom in evropskim reševalnim skladom ESM.

Tokratni obrok finančne pomoči je bil odvisen od dogovora glede privatizacijskega sklada in prodaje grškega distributorja električne energije Admie. Država bo v družbi Admie obdržala 51-odstotni delež, ostalo bo prodala zasebnim vlagateljem, en del pa bodo uvrstili na atensko borzo, piše STA.

Grški parlament bo o novem svežnju reform glasoval v torek. Evroskupina je sicer na nedavnem srečanju v Bruslju ponovno pozvala Atene, naj pogoje za izplačilo naslednje milijarde izpolnijo do sredine decembra.

Grčija je julija pristala na 86 milijard evrov vreden program pomoči Evropske unije pod ostrimi pogoji izvedbe potrebnih reform. Atene so prvo tranšo pomoči prejele avgusta, drugo pa novembra, za sprostitev potrebne pomoči pa so morale vsakič pristati na izvedbo nepriljubljenih reform, še dodaja STA.