IMF poslabšal napoved rasti svetovnega gospodarstva

Za letos po novem napoveduje 3,3-odstotno rast, kar je 0,1 odstotne točke slabše od julijske napovedi.

Objavljeno
07. oktober 2014 17.15
TOPSHOTS-BRITAIN-IRAQ-SYRIA-CONFLICT-STRIKES-PARLIAMENT
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Washington − Mednarodni denarni sklad (IMF) je danes poslabšal napoved rasti za svetovno gospodarstvo. Letos naj bi znašala 3,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke slabše od julijske napovedi, prihodnje leto pa naj bi se pospešila na 3,8 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke manj, kot so napovedali julija. Za 3,3 odstotka se je svetovni BDP okrepil tudi lani, piše STA.

IMF v oktobrskem poročilu o obetih za svetovno gospodarstvo, ki jih bodo danes predstavili v Washingtonu, opozarja, da se okrevanje sicer nadaljuje, a je še vedno neenakomerno, razlike med državami pa so velike.

Čeprav je vzdušje na finančnih trgih optimistično, cene delnic so višje, zadolževanje pa je ugodnejše, se investicije niso okrepile. Še posebej zadržane so v razvitih državah, ugotavlja IMF. Povečale so se tudi geopolitične napetosti. Njihovi makroekonomski učinki so za zdaj večinoma sicer omejeni na regije, v katerih nastajajo napetosti, vendar po mnenju IMF obstaja tveganje, da bi imelo to tudi širše posledice.

V ospredje znova prihajajo tudi nekateri srednjeročni problemi, s katerimi so se države spopadale že pred krizo, npr. vpliv staranja prebivalstva na trg dela in šibka rast produktivnosti. Ti problemi zmanjšujejo potencial za rast, zato se je treba z njimi soočiti, pozivajo v IMF.

Najbolje kaže Veliki Britaniji

Razvite države naj bi letos beležile 1,8-odstotno gospodarsko rast, kar je enako julijski napovedi, prihodnje leto pa naj bi se njihov bruto domači proizvod (BDP) okrepil za 2,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke slabše od prejšnje napovedi.

Med njimi najbolje kaže Veliki Britaniji, ki ji IMF za letos napoveduje 3,2-odstotno gospodarsko rast, za prihodnje leto pa 2,7-odstotno. Gospodarska rast ZDA naj bi letos znašala 2,2 odstotka, prihodnje leto pa 3,1 odstotka.

Območju evra IMF za letos napoveduje 0,8-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa naj bi se povečala na 1,3 odstotka. Med največjimi članicami najbolje kaže Nemčiji, gospodarsko najmočnejši evropski državi, in Španiji, ki po izstopu iz reševalnega paketa za banke počasi, a vztrajno okreva.

Berlinu se tako letos in prihodnje leto obeta 1,4- oziroma 1,5-odstotna gospodarska rast, Madridu pa 1,3- oziroma 1,7-odstotna.

Za Slovenijo je napovedal 1,4-odstotno rast.

Kitajski BDP spet nad sedmimi odstotki

Hitro rastočim državam in državam v razvoju IMF za letos napoveduje 4,4-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,1 odstotne točke manj, kot so napovedali julija, za prihodnje leto pa petodstotno, kar je 0,2 odstotne točke slabše od julijske napovedi.

Rusija, ki čuti posledice krize v Ukrajini, naj bi letos imela 0,2-odstotno gospodarsko rast, kar je enako julijski napovedi, je pa IMF precej poslabšal napoved za prihodnje leto, ko naj bi se ruski BDP okrepil za 0,5 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke slabše od julijske napovedi.

Kitajski BDP naj bi se letos okrepil za 7,4 odstotka, prihodnje leto pa za 7,1 odstotka, medtem ko naj bi se indijski letos zvišal za 5,6 odstotka, leta 2015 pa za 6,4 odstotka. Napovedi za Brazilijo so skromne − letos se ji obeta 0,3-odstotna rast, prihodnje leto pa 1,4-odstotna.

V IMF so sicer razočarani nad hitrostjo okrevanja globalnega gospodarstva v zadnjih letih, ker je bila rast v prvi polovici letošnjega leta slabša od pričakovanj in ker so večja tudi tveganja za poslabšanje razmer, pa opozarjajo, da bi se lahko napovedi znova izkazale za preveč optimistične.