Iskanje dolarjev: slovenska gospodarska odprava v ZDA

Menda naj bi poskušali našo državo predstaviti kot obetajočo razvojno priložnost pri uporabi digitalne tehnologije.

Objavljeno
01. december 2015 20.34
Koalicija
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Danes se začenja petdnevno popotovanje predsednika vlade Mira Cerarja po ZDA. Na poti ga spremljajo minister za javno upravo Boris Koprivnikar in kar 21 predstavnikov podjetij, gospodarskih združenj in fakultet iz Slovenije. Namen obiska ni jasen, menda naj bi poskušali našo državo predstaviti kot obetajočo razvojno priložnost pri uporabi digitalne tehnologije.

Sogovorniki slovenske odprave bodo vodilni v nekaterih ključnih ameriških podjetjih na področju informacijsko-telekomunikacijskih tehnologij. Zvečer po slovenskem času se bo Cerar srečal z Danielom Pelinom, generalnim direktorjem javnega sektorja podjetja IBM, skupaj z delegacijo pa bo nato razpravljal o vlogi digitalne tehnologije pri upravljanju države. Pozneje se bo v slovenski cerkvi sv. Cirila v New Yorku družil s slovensko skupnostjo v New Yorku.

Jutri se bo premier sestal z Yvonne Bendinger-Rothschild, izvršno direktorico evropsko-ameriške zbornice, delegacija pa bo sodelovala na naložbeni konferenci. Nato bodo odpotovali v Boston, kjer se bodo srečali z vrhom korporacije EMC, največjim svetovnim ponudnikom sistemov za shranjevanje podatkov. Jutri bosta na vrsti velikana Oracle in Cisco v Kaliforniji ter univerza Stanford, v petek bodo v zvezni državi Washington pri Microsoftu in na Univerzi Washington.

Predsednik vlade bo Slovenijo predstavljal kot »zeleno referenčno državo v digitalni Evropi«, ki bi lahko postala »aktiven akter digitalne transformacije v Evropi«. Tuje naložbenike verjetno zanimajo konkretnejša vprašanja o slovenskem poslovnem okolju, kot je razpad socialnega sporazuma, visoko obdavčenje plač ali pa skoraj sovražen odnos javnosti in (dela) politike do prodaje slovenskih podjetij tujim lastnikom.