Katalonska vlada za 1. oktober napovedala nov referendum o neodvisnosti

Namero izvedbe tovrstnega glasovanja, ki mu v Madridu ostro nasprotujejo, je predsednik katalonske vlade naznanil že lansko jesen.

Objavljeno
09. junij 2017 13.32
SPAIN-CATALONIA/
Š. J., STA
Š. J., STA
Barcelona - Predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont je danes za 1. oktober napovedal izvedbo novega referenduma o neodvisnosti pokrajine. Namero izvedbe tovrstnega glasovanja, ki mu v Madridu ostro nasprotujejo, je naznanil že lansko jesen.

Kot je v Barceloni napovedal Puigdemont, se bo vprašanje na referendumu glasilo: »Ali želite, da Katalonija postane neodvisna država v obliki republike?« »Rezultat - bodisi da ali ne - bo ta vlada sprejela kot mandat,« je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Katalonija, bogata španska pokrajina s 7,5 milijona prebivalcev, že dolgo zahteva večjo avtonomijo. Separatistični politiki poleg tega že več let poskušajo od centralne vlade v Madridu pridobiti dovoljenje za izvedbo referenduma o neodvisnosti po zgledu referenduma na Škotskem, ki se je leta 2014 končal z zavrnitvijo samostojne poti.


Carles Puigdemont je danes za 1. oktober napovedal izvedbo novega referenduma o neodvisnosti Katalonije. Foto: Lluis Gene/AFP Photo

Katalonci so glede tega vprašanja razdeljeni - glede na najnovejšo anketo jih je 48,5 odstotka proti neodvisnosti, 44,3 odstotka pa za, vendar pa jih tri četrtine podpira izvedbo referenduma, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V poskusih, da bi glasovanje izvedli, pa so katalonske doslej vedno naletele na ovire. Kot namreč trdijo v Madridu, bi bilo to v nasprotju z ustavo in bi ogrozilo enotnost Španije.

Leta 2014 je po ustavni prepovedi izvedbe uradnega referenduma takrat regionalni voditelj Artur Mas izpeljal simbolično glasovanje. Na njem je 80 odstotkov udeležencev izbralo neodvisnost, se pa ga je udeležilo le 2,3 milijona od 6,3 milijona volilnih upravičencev.

Ker je bilo tudi to neobvezujoče glasovanje v nasprotju z odločitvijo ustavnega sodišča, se je Mas znašel na sodišču, kjer ga je doletela dvoletna prepoved opravljanja javnih funkcij.

Puigdemont kljub temu vztraja pri novi izvedbi referenduma, ki naj bi bil tokrat zavezujoč. Iz Madrida je glede na napovedi sicer pričakovati enako ostro nasprotovanje kot doslej.