Latvijski guverner aretiran, ECB zamrznila plačila tretji največji banki

Latvijska ABLV osumljena pranja denarja in povezav s Severno Korejo, guvernerja preiskujejo zaradi korupcije.

Objavljeno
19. februar 2018 11.25
LATVIA-CENBANK/
M. J.
M. J.

Riga, Frankfurt - Latvijo, članico evrskega območja od leta 2014, pretresata finančna škandala. Po tem, ko so včeraj agenti urada za preprečevanje krorupcije (KNAB) prijeli guvernerja latvijske centralne banke Ilmarsa Rimsevicsa, ga sedem ur zasliševali in ga nato pridržali, je Evropska centralna banka (ECB) danes zamrznila ves plačilni promet v ABLV, tretji največji banki v dvomilijonski baltski državi, poroča AFP.

ECB je tak moratorij izrekla prvič po uvedbi ostrejšega nadzora nad bankami iz evrskega območja. Verjeten vzrok  je v tem, da je ameriško finančno ministrstvo prejšnji teden ABLV obtožilo suma pranja denarja in povezav s Severno Korejo in njenim oboroževalnim programom.  

Viri blizu AFP sicer zatrjujejo, da ni povezav med aretacijo guvernerja Rimsevicsa, sicer tudi člana sveta guvernerjev ECB in primerom ABLV. Medtem je latvijski premier Maris Kucinskis že pohitel z izjavo, da »latvijski finančni sistem ni v nevarnosti,« protikorupcijski urad pa napoveduje izjavo o tem primeru, »čim prej bo mogoče.« 

Le dva dni pred uvedbo sankcij ECB je latvijski regulator FCMC še ocenil, da je banka ABLV v dobri kapitalski in likvidnostni poziciji, zdaj pa se je njen finančni položaj močno poslabšal, njeno preživetje pa je lahko pod vprašajem.