Na Hrvaškem avgusta največji letni padec industrijske proizvodnje v 15 mesecih

Hrvaška industrijska proizvodnja je avgusta nazadovala šele drugi mesec letos, vendar pa je bil tokratni letni padec najhujši po maju lani.

Objavljeno
04. oktober 2014 11.51
CROATIA-BORDERS/
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Zagreb - Obseg hrvaške industrijske proizvodnje se je avgusta na letni ravni po sezonsko prilagojenih podatkih skrčil za 4,7 odstotka, kar predstavlja največji padec v 15 mesecih, je pred dnevi objavil hrvaški statistični urad. Veliko krčenje je presenetilo tudi analitike, ki so v povprečju pričakovali 0,7-odstotno rast industrijske proizvodnje.

Hrvaška industrijska proizvodnja je avgusta nazadovala šele drugi mesec letos, vendar pa je bil tokratni letni padec najhujši po maju lani, ko je znašal 5,3 odstotka, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na mesečni ravni je bil padec po desezoniranih podatkih najmočnejši po januarju 2012. Znašal je 4,3 odstotka.

V prvih osmih mesecih letos se je obseg industrijske proizvodnje na Hrvaškem ne glede na avgustovsko krčenje v letni primerjavi okrepil za 0,2 odstotka.

Na letni ravni je najbolj nazadovala proizvodnja energije (-18,4 odstotka). Upadla je tudi proizvodnja trajnih proizvodov za široko potrošnjo (-8,3 odstotka) in netrajnih proizvodov za široko potrošnjo (-3,7 odstotka). Na drugi strani se je okrepila proizvodnja izdelkov za vmesno porabo (+6,2 odstotka) in investicijskih dobrin (+1,6 odstotka).