Nepremičninski trgi po Evropi v porastu

Evropsko poročilo o stanovanjskih nepremičninah: stanovanja v urbanih središčih so bistveno dražja kot na podeželju.

Objavljeno
21. maj 2017 21.10
lvi-stanovanja
Božena Križnik
Božena Križnik
Ljubljana - Nepremičninski trg so v zadnjih letih zaznamovali poceni stanovanjski krediti in gospodarska rast, ki prinaša boljše plače in manj skrbi zaradi brezposelnosti. To je podkurilo povpraševanju po nepremičninah, zato so cene po večletni nepremičninski krizi spet začele rasti.

Pregled 19 nacionalnih trgov

To je glavna ugotovitev pregleda evropskega trga stanovanjskih nepremičnin, ki ga je pripravila največja evropska mreža nepremičninskih družb RE/MAX. Deluje v več kot 100 državah, tudi v Sloveniji, kjer povezuje 13 nepremičninskih agencij. Ima obsežno bazo internih podatkov in ti so bili poleg dostopnih tržnih informacij podlaga za poročilo o stanovanjskih nepremičninah.

Analitiki so preverili cene stanovanj in hiš v prestolnicah ter urbanih središčih in jih primerjali s cenami na podeželju v 18 evropskih državah za leti 2015 in 2016 ter napovedali cenovne trende za 2017. V primerjavo je bila naknadno dodana Slovenija. Enak pregled so pripravili tudi za najemnine.

Ugotovitev, značilna za večino obravnavanih držav, je, da so nizke obrestne mere in ugodni kreditni pogoji spodbudili povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah, kar se je skoraj v vseh segmentih in na domala vseh območjih pokazalo v zviševanju cen.

Razlike in podobnosti

V nekaterih državah je povpraševanju sledila tudi večja ponudba novih nepremičnin (npr. Slovaška, Estonija), v drugih se intenzivneje razvija trg najemnih stanovanj (npr. na Malti, kamor se priseljuje veliko tuje
delovne sile), opažajo v največji evropski mreži nepremičninskih družb RE/MAX v svojem poročilu o evropskem trgu stanovanjskih nepremičnin. Okrevajo tudi trgi na Portugalskem, v Grčiji in na Škotskem; število kupoprodajnih poslov se povečuje, cene so stabilne.


Nepremičninski analitiki opažajo, da so prodajne cene in najemnine za stanovanja in hiše rasle že od leta 2015, in to po vsej Evropi, vendar ne enakomerno. Posebej dramatično so se podražila stanovanja v urbanih središčih (v Litvi, Nemčiji in Luxemburgu denimo za več kot 13 odstotkov). Napovedi za letos so podobne - pričakovati je rast med 3 in 10 odstotki. Izjema so Francija, Grčija in Švica, kjer naj bi cene ostale na lanski ravni, le za malenkost naj bi se povzpele v Italiji.

Kot pravi Igor Horvat, direktor RE/MAX Slovenija, je lokacija še vedno najpomembnejši faktor razlike v ceni znotraj posamezne države. »Prodajne cene stanovanj v Evropi se razlikujejo do 64 odstotkov, odvisno od tega, ali je nepremičnina v urbanem ali podeželskem območju. Pri hišah je ta razlika do 44-odstotna. Podoben trend zaznavamo tudi v Sloveniji, kjer je npr. razlika med cenami rabljenih stanovanj med Ljubljano in Mariborom več kot 50-odstotna, če jih primerjamo s cenami stanovanj v Prekmurju ali izven večjih mest, pa je ta razlika še mnogo večja.«

Tudi napovedi za Slovenijo za letos ne odstopajo od evropskega povprečja. Cene so pri nas sicer začele rasti nekoliko kasneje kot v večini drugih držav, po napovedih slovenskega dela mreže pa naj bi se letos stanovanja v
glavnem mestu podražila celo do 7 odstotkov.

Najemnine

Poročilo zajema tudi trende pri najemninah za stanovanja in hiše v središčih in na periferiji. V glavnem so sledile censkim gibanjem. Najemnine za stanovanja so se v letu 2016 v povprečju v opazovanih državah zvišale, najmočneje, kar za 16 odstotkov, na Malti, za desetino pa v mestih na Nizozemskem, v Romuniji in Španiji. Strokovnjaki RE/MAX
napovedujejo, da se bodo najemnine v večini držav v letošnjm letu povišale ali izravnale.