V ZDA se končuje dolgo obdobje poceni denarja

Ameriška centralna banka je zvišala obrestno mero za četrtino odstotne točke.

Objavljeno
16. december 2015 20.25
US-TRADERS-AWAIT-FEDERAL-RESERVE-DECISION-ON-INTEREST-RATES
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar

New York - Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je danes za četrtino odstotne točke zvišala obrestno mero. Ta se tako giblje med 0,25 in 0,50 odstotka, zvišanje pa je znak, da je ameriško gospodarstvo zacelilo večino ran po globoki finančni krizi med letoma 2007 in 2009. Vodstvo Feda je sicer pričakovano odločitev utemeljilo s krepitvijo zaposlovanja v državi ter napovedalo, da je to začetek postopnega zaostrovanja pogojev za izposojo denarja, prihodnja zvišanja pa bodo odvisna predvsem od inflacije. Ta je še vedno precej pod želeno dvoodstotno ravnijo, toda v ameriški centralni banki menijo, da se bo kljub višji osrednji obrestni meri začela zviševati.

Kljub zvišanju obresti nizke

Odbor za odprti trg (FOMC), ki oblikuje politiko ameriške centralne banke Fed, je dolgo tehtal odločitev za zvišanje obrestne mere, finančni trgi so takšno odločitev pričakovali že septembra. Zadnji podatki o zaposlovanju so odgnali skrbi, da gospodarstvo ni dovolj trdno za takšen ukrep, s katerim se končuje sedemletno obdobje izjemno poceni denarja.

Zvišanje za četrtino odstotne točke je obrestno mero dvignilo na 0,25 do 0,50 odstotka, kar je še vedno izjemno nizko, po napovedi prve dame Feda Janet Yellen pa bo prihodnje višanje zelo postopno. Tako lahko prihodnje leto pričakujemo štiri podobne dvige, cilj pa naj bi bila rast na 3,3 odstotka do leta 2019. Gospodarstvo po mnenju centralnih bančnikov ne potrebuje več pomoči v obliki izjemno nizkih stroškov za izposojo denarja, čeprav so hkrati objavili napoved o nekoliko počasnejši rasti v prihodnjih letih.

Ukrep je podprlo vseh deset članov odbora, kljub pomislekom nekaterih ekonomistov, da Fed prehitro duši rast zaposlovanja in plač. Prehiter dvig obrestnih mer je lahko nevaren, vse razvite države, ki so po veliki finančni krizi dvignile obrestno mero, so bile prisiljene v njeno ponovno znižanje. Finančni analitiki menijo, da ZDA niti prihodnje leto ne bodo dosegle pričakovane dvoodstotne inflacije, kar kaže na neumestnost o nevarnostih poceni denarja, ki jo pridigajo finančno jastrebi v Fedu.

Newyorška borza je bila že pred objavo odločitve v znamenju rasti, okrepil se je tudi dolar.