Nove sankcije EU proti Rusiji menda že jutri

V Bruslju so sankcije pripravljeni preučiti, če bo Rusija ustrezno ukrepala za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine.

Objavljeno
11. september 2014 16.48
RUSSIA-UKRAINE-POLITICS-CRISIS-SANCTIONS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − Članice Evropske unije so se danes v Bruslju dogovorile, da bo nov sveženj sankcij proti Rusiji zaradi destabilizacije vzhoda Ukrajine začel veljati v petek, so povedali viri pri EU. V Bruslju so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sankcije sicer pripravljena preučiti, če bo Rusija ustrezno ukrepala za umiritev razmer.

Članice EU so že v ponedeljek potrdile sveženj nadaljnjih sankcij proti Rusiji, ki krepi obstoječe gospodarske ukrepe, uvedene konec julija, a obenem uveljavitev sankcij zamaknile s torka na »prihodnje dni«, da bi lahko v vmesnem času ocenile izvajanje prekinitve spopadov na vzhodu Ukrajine.

Po novih sestankih veleposlanikov članic pri EU v sredo in danes so viri pri EU zdaj sporočili, da bo nov sveženj sankcij začel veljati že v petek, piše STA. Sankcije sicer začnejo veljati z objavo ukrepa v Uradnem listu EU.

Kot je v ponedeljek sporočil predsednik evropskega sveta Herman Van Rompuy, je EU glede na razmere na terenu pripravljena preučiti dogovorjene sankcije v celoti ali delno. To po navedbah virov še velja. V kratkem se pričakuje tudi nova Van Rompuyeva izjava.

Nove sankcije EU, katerih cilj je spodbuditi spremembo smeri dejanj Rusije, vključujejo nadgradnjo obstoječih gospodarskih omejitev na obrambnem, energetskem in finančnem področju ter razširitev seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo.

Obstoječe gospodarske sankcije, ki jih je EU uvedla konec julija, vključujejo omejitev dostopa ruskih bank v večinski državni lasti do evropskih kapitalskih trgov, embargo na orožje za nove pogodbe, prepoved izvoza blaga za dvojno uporabo in tehnologije za vojaško uporabo ter omejitev izvoznih dovoljenj za proizvode za pridobivanje nafte, piše STA.

Članice so pri odločanju o drugem krogu gospodarskih sankcij upoštevale enaka merila kot pri prvem, med njimi učinkovitost, razmerje med stroški in koristmi, ravnotežje med sektorji in članicami, pravni okvir ter možnost stopnjevanja. A podrobnosti za zdaj niso uradno znane.

Po poročanju britanskega časnika Financial Times naj bi nove sankcije med drugim vključevale prepoved financiranja ruskih energetskih podjetij, kot so Rosneft, Gazprom Neft in Transneft, na evropskih trgih.

Poleg tega bo Unija sankcije zaostrila z razširitvijo seznama oseb, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v unijo. Dopolnila naj bi ga z okoli 25 osebami, med katerimi naj bi bili voditelji v Doneškem bazenu in na Krimu ter ruski oligarhi. Imena bodo znana ob objavi v Uradnem listu EU, piše STA.