Okrevanje v državah s skupno denarno enoto izgublja zagon

Rast gospodarske dejavnosti v območju z evrom se je marca občutno upočasnila.

Objavljeno
22. marec 2018 14.34
Proizvodnja v Steklarni Hrastnik. Hrastnik, Slovenija 13.oktobra 2015. [Steklarna Hrastnik,proizvodnja,delavke,delavci,ženske,tovarne,industrije,tekoči trakovi,steklarne,steklo,steklenice,zaščitne rokavice,zaščitne kape]
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
London – Rast gospodarske dejavnosti v območju z evrom se je marca občutno upočasnila, kar kaže, da okrevanje v državah s skupno denarno enoto izgublja zagon. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga za območje z evrom izračunava britanska analitska hiša Markit, se je glede na februar znižal za 1,8 točke na 55,3 točke. To je najmanj v zadnjih 14 mesecih.

V predelovalnem sektorju se je vrednost PMI marca spustila s februarskih 59,6 točke na 56,1 točke. V sektorju storitev je kazalec zdrsnil za 1,2 točke na 55 točk. Vrednosti nad 50 točkami še nakazujejo rast.

Rast zaposlovanja je sicer ostala solidna, saj so delodajalci nova delovna mesta odpirali tako v storitvenem kot proizvodnem sektorju, pa čeprav z upočasnjeno dinamiko.

Analitiki pri Markitu so povedali, da se je indeks PMI marca znižal drugi mesec zapored, potem ko se je januarja občutno okrepil. V letošnjem prvem mesecu je PMI poskočil na najvišjo raven po juniju 2006.

Dramatična izguba zagona

»Čeprav je bila povprečna vrednost PMI v prvem četrtletju še naprej razmeroma visoka, kar napoveduje gospodarsko rast v višini med 0,7 in 0,8 odstotka, je izguba zagona v primerjavi z začetkom leta precej dramatična,« je komentiral glavni ekonomist pri Markitu Chris Williamson.

Upočasnitev je sicer po njegovih besedah mogoče vsaj deloma pripisati slabemu vremenu v nekaterih državah na severu Evrope. »Podatki kažejo, da je rast gospodarske aktivnosti v območju z evrom dosegla vrhunec na prehodu iz lanskega v letošnje leto, zdaj pa se umirja na nekaj nižji, a še vedno solidni ravni,« je še dejal Williamson.