Piloti Air France nameravajo prekiniti stavko

Stavko so končali, da bi se lahko pogajanja nadaljevala »v mirnejšem ozračju«.

Objavljeno
28. september 2014 15.42
AIR FRANCE KLM-STRIKE/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Pariz - Osrednji sindikat pilotov francoske letalske družbe Air France SNPL je danes napovedal konec dva tedna trajajoče stavke, ki je močno okrnila promet tega letalskega prevoznika. Po besedah tiskovnega predstavnika SNPL Guillaumea Schmida so stavko končali, da bi se lahko pogajanja nadaljevala »v mirnejšem ozračju«.

Stavka je po poročanju STA stala Air France več kot 200 milijonov evrov. Zadnji krog pogajanj med vodstvom in predstavniki delavcev se je končal danes zjutraj brez dogovora.

Stavka pilotov v Air France je najdaljša po letu 1998. Kljub temu da se ji je pridružilo mnogo pilotov, je ne podpirajo vsi zaposleni. Družba zaradi stavke vsak dan izgubi med 15 in 20 milijoni evrov, delnice družbe pa so samo v dveh tednih izgubile 15 odstotkov vrednosti.

Piloti so delo odložili, ker nasprotujejo varčevalnim načrtom letalskega koncerna Air France-KLM. Ta je želel lete na kratke in srednje linije prenesti na nizkocenovno podružnico Transavio, ki leti na počitniške destinacije, predvsem v Sredozemlju. S tem naj bi na letni ravni stroške oklestili za več kot milijardo evrov, piše STA.

Piloti vodstvo Air France obtožujejo, da želi delovna mesta preseliti v države, kot sta Portugalska in Poljska, kjer so piloti in člani posadke ponavadi plačani manj kot v Franciji.

Čeprav je vodstvo Air France opustilo načrte o širitvi Transavie v Evropi, so piloti nadaljevali stavko, saj zahtevajo boljše pogoje za pilote Transavie, ki so jih najeli v Franciji, in oblikovanje enotne pogodbe za vse pilote Air Francea, še piše STA.