Po izpadu sistema British Airways znova v zraku

Do največjega števila odpovedi letov je prišlo na londonskih letališčih Heathrow in Gatwick.

Objavljeno
29. maj 2017 19.28
Ju. K.
Ju. K.
London – Po odpovedi več sto letov je britanski letalski prevoznik British Airways potrdil, da zrušenje računalniškega sistema družbe ni bilo posledica kibernetičnega napada, ampak nihanja električne napetosti. To je trajalo le nekaj minut, a varovalni sistem, ki bi moral preprečiti tovrstne napake, ni deloval pravilno, je v intervjuju za Sky News povedal generalni direktor družbe Alex Cruz, ki se je tisočim potnikom, ki so konec tedna obtičali na tleh, opravičil za vse, kar so morali pretrpeti.

Do največjega števila odpovedi letov je prišlo na londonskih letališčih Heathrow in Gatwick, kjer je kakih 75.000 ljudi moralo spremeniti svoje potovalne načrte, mnogi so noč preživeli v terminalih.

Po dveh dneh motenj so se razmere danes končno začele normalizirati. British Airways je iz dveh največjih londonskih letališč opravil 95 odstotkov vseh predvidenih letov. »Poskrbeli bomo, da se to več ne bo zgodilo,« je dejal Cruz, ki težav do sedaj javno ni želel komentirati. Direktor je napovedal, da ne namerava odstopiti in zavrnil očitke, da je bilo za izpad računalniškega sistema krivo zmanjševanje stroškov podjetja. Izpad bi lahko BA stal več kot 60 milijonov evrov.