Pogajalske smernice za sporni sporazum razkrite

Trgovinski sporazum med EU in ZDA TTIP: Za jutri po celi Evropi, tudi v Ljubljani, napovedani protesti.

Objavljeno
10. oktober 2014 20.47
Ma.B. , notranja politika
Ma.B. , notranja politika

Ljubljana - Evropski svet je, tudi zaradi pritiskov civilne družbe, v četrtek umaknil stopnjo zaupnosti iz pogajalskih smernic za sporni trgovinski sporazum med EU in ZDA - TTIP.

Po pojasnilih našega ministrstva za gospodarstvo gre za najpomembnejši dokument v okviru pogajanj, s katerim države članice podelijo mandat Evropski komisiji, na njegovi osnovi pa komisija vodi pogajanja.

Omenjeni sporazum je doživel veliko kritik civilne družbe, predvsem zaradi tajnih pogajalskih izhodišč, ki si po mnenju 250 evropskih civilnodružbenih organizacije uveljavljale finančne interese multinacionalk na račun državljanov.

Zaradi tega bodo jutri po celi Evropi, tudi v Ljubljani, potekali protesti. V razkritih smernicah je še vedno zapisan zelo problematičen mehanizem za reševanje sporov med državami in vlagatelji (ISDS), ki naj bi podjetja in njihove naložbe z obravnavo na mednarodni arbitraži ščitil pred koruptivnimi državami. Toda hkrati je to lahko orodje mednarodnih korporacij za rušenje zakonodaj posameznih držav.