Renzi o gospodarstvu in trgu dela

Miro Cerar se bo na vrhu EU o zagonu gospodarske rasti in boju proti brezposelnosti prvič znašel med evropskimi kolegi.

Objavljeno
08. oktober 2014 10.37
ITALY-POLITICS-GOVERNMENT
Z. R., Delo
Z. R., Delo
Milano – Pod taktirko italijanskega premiera Mattea Renzija bo danes v Milanu potekal poseben vrh EU, posvečen ukrepom za zagon gospodarske rasti in boju proti brezposelnosti. Četudi se je zaposlenost izboljšala, razmere na trgu dela še zdaleč niso rožnate. Dogodka se bo udeležil tudi slovenski premier Miro Cerar. To bo njegovo prvo srečanje z evropskimi kolegi.

Srečanje bodo zaznamovali nekatera nova dejstva in grožnje evropskemu gospodarstvu in trgu dela. Njegovo okrevanje je trenutno zelo skromno. V Uniji se je bruto domači proizvod v drugem četrtletju na ravni trimesečja okrepil za 0,2 odstotka, v območju evra pa je stagniral. Poleg tega območju skupne valute, ki pomembno vpliva na EU, grozi deflacijska spirala; deflacija podjetja in potrošnike spodbuja k odlašanju z nakupi, zmanjšuje povpraševanje in dodatno znižuje cene, posledica je tudi rast brezposelnosti.

Zaposlenost se je od sredine lanskega leta povečevala v večini sektorjev, a brezposelnost je ne glede na to marsikje blizu rekordno visokih ravni. V osemindvajseterici je bila avgusta po sezonsko prilagojenih podatkih 10,1-odstotna, v območju evra pa 11,5-odstotna. Najhuje je v Grčiji (27 odstotkov junija) in Španiji (24,4 odstotka). V Sloveniji je bila brezposelnost avgusta 9,1-odstotna.

Najbolj so problematične dolgotrajno brezposelne osebe. Poleg tega je brezposelnost še vedno zelo visoka med mladimi. Unija je avgusta med mladimi pod 25. letom ­zaznala 21,6-odsotno, območje evra pa 23,3-odstotno stopnjo ­brezposelnosti.