Rusija omilila embargo na uvoz hrane

S seznama so med drugim umaknili mladice lososa, mleko in mlečne izdelke brez laktoze, semenski krompir in sladko koruzo.

Objavljeno
20. avgust 2014 18.55
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-TRADE-SANCTIONS-FOOD-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Moskva − Ruski premier Dmitrij Medvedjev je danes, dva tedna po uvedbi popolnega embarga na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške, skrajšal seznam prepovedanih živil, piše Slovenska tiskovna agencija. Z dekretom je tako s seznama umaknil mladice lososa, mleko in mlečne izdelke brez laktoze, semenski krompir, sladko koruzo, grah, prehranska dopolnila in vitamine.

Ruska vlada je popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške uvedla sedmega avgusta. V skladu z odlokom, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, so iz teh držav za leto dni ustavili uvoz govedine, svinjine in perutnine, sadja in zelenjave, rib, sira, mleka in mlečnih izdelkov.

Številne evropske države so ob uvedbi embarga izrazile zaskrbljenost, kaj bo prepoved uvoza pomenila za njihov kmetijski sektor, piše STA. Tudi slovenski živilci se bojijo, da bo zaradi ruskega embarga prišlo do presežkov na evropskem trgu, s tem pa pritiska na cene. Evropska komisija je za blažitev posledic sankcij v sadjarstvu in zelenjadarstvu že obljubila 125 milijonov evrov, podrobnosti bodo znane v petek, ko bo v Bruslju zasedal pristojni evropski odbor.

Za razliko od EU se v ZDA z ruskimi sankcijami niso preveč obremenjevali. Po prepričanju Washingtona pomenijo sankcije ukrep proti Rusom samim, saj bodo posledice sankcij veliko hujše zanje kot pa za Zahod, dodaja STA. Avstralska vlada pa je izrazila razočaranje ob ukrepanju Moskve. Zatrdila pa je, da bodo v Sydneyu naredili vse, da njene posledice za avstralske proizvajalce čim bolj omejijo.