Rusija uvedla popoln embargo na večino hrane iz EU in ZDA

Moskva je prepovedala uvoz hrane iz držav, ki so proti njej uvedle sankcije. Grozi tudi z omejitvami v letalskem prometu.

Objavljeno
07. avgust 2014 12.59
Poland Russia Food Ban
Ma. Ja., Delo.si; B. Č., zunanja politika
Ma. Ja., Delo.si; B. Č., zunanja politika

Moskva − Rusija vrača udarec. V odzivu na gospodarske sankcije, ki jih je proti Moskvi uvedel Zahod, je danes uvedla popoln embargo na uvoz mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov ter sadja in zelenjave, skratka večine hrane iz Evropske unije, Združenih držav Amerike, Avstralije, Kanade in Norveške.

»Sankcije so slepa ulica. Nihče jih ne potrebuje. Na žalost smo bili prisiljeni sprejeti povračilne ukrepe,« so bile besede, s katerimi je ruski premier Dmitrij Medvedjev začel vladno sejo, na kateri so sprejeli embargo na uvoz prehrane iz večine držav, ki so proti Rusiji uvedle sankcije. Ta ukrep, ki utegne samo evropske proizvajalce udariti po žepu za od deset do 12 milijard evrov na leto, kakor so izračunali analitiki banke Raiffeisen, je lahko po besedah predsednika ruske vlade celo koristen, »saj bo na policah več prostora za naše proizvode«. Prebivalstvo je potolažil, da obstajajo tudi druge države, ki prodajajo tovrstno blago, in dodal, da bodo Rusi, ki potujejo v tujino, še vedno lahko domov prinesli zakonsko dovoljene količine teh »prepovedanih« izdelkov. Povedal je, da uvoza otroške hrane niso prepovedali, in napovedal ostre ukrepe proti »špekulantom«, ki bi hoteli zaslužiti s kršenjem embarga.

Protiukrepi bodo trajali eno leto, a jih lahko Moskva prekliče tudi prej, je dejal Medvedjev. »Iskreno se nadejam, da bo med našimi partnerji ekonomski pragmatizem prevladal nad drugimi političnimi stališči, da bodo začeli misliti, ne pa strašiti in omejevati Rusijo,« je izjavil premier.

A to niso edini protiukrepi, ki jih pripravljajo v Moskvi. Medvedjev je povedal, da v vladi razmišljajo tudi o tem, kako bi se odzvali na zahodne sankcije, ki so za vedno prizemljile rusko nizkocenovno letalsko družbo Dobroljot. Poudaril je, da ukrepov še niso sprejeli, a jih je vseeno naštel: prepoved poletov evropskih in ameriških potniških letal čez ozemlje na ruskem daljnem vzhodu, omejitev vstopnih in izstopnih točk v ruski zračni prostor in podražitev preletov čez Sibirijo za evropska oziroma prepoved za ameriška potniška letala. Po njegovih besedah so ukrajinskim letalskim prevoznikom že danes prepovedali vse prelete čez Rusijo. »Smo pa tudi pripravljeni uvesti ukrepe, s katerimi bomo zaščitili naše izdelovalce letal, ladjarje in avtomobilsko industrijo,« je izjavil predsednik ruske vlade.