Ruski embargo madžarskim kmetom povzročil milijonsko škodo

Madžarski kmetje se že tako soočajo s presežki. Oblasti govorijo o 80 milijonski škodi.

Objavljeno
21. september 2014 11.51
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Budimpešta - Madžarski kmetje so zaradi prepovedi izvoza izdelkov v Rusijo doslej utrpeli za 80 milijonov evrov škode. Madžarske oblasti opozarjajo, da bi zaradi prepovedi na njihovih lokalnih trgih lahko končalo tudi več izdelkov, ki so bili sicer namenjeni za ruske potrošnike, kar bi še dodatno poslabšalo položaj domačih kmetov, ki se že soočajo s presežki.

Madžarski kmetijski minister Sandor Fazekas je ta teden pojasnil, da je bil prvi kmetijski minister iz EU, ki je o težavah spregovoril s predstavniki ruskih oblasti o embargu. 

Ruska vlada je popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške uvedla 7. avgusta. V skladu z odlokom, ki ga je podpisal predsednik Vladimir Putin, so iz teh držav za leto dni ustavili uvoz govedine, svinjine in perutnine, sadja in zelenjave, rib, sira, mleka in mlečnih izdelkov.

Dva tedna pozneje je sicer ruska vlada seznam prepovedanih živil skrajšala. Embargo tako ne velja več za mladice lososa, mleko in mlečne izdelke brez laktoze, semenski krompir, sladko koruzo, grah, prehranska dopolnila in vitamine.

Ruski embargo je v Evropi sprožil precej zaskrbljenosti. Kot ugotavlja Evropska komisija, izvoz prepovedanih živil na ruski trg predstavlja okoli 4,2 odstotka vsega evropskega kmetijskega izvoza. Še posebej pa so ruske poteze boleče za določene sektorje - v Rusijo so na primer članice unije doslej izvozile 29 odstotkov vsega sadja in zelenjave, 33 odstotkov sira in 28 odstotkov masla.