Ukrajina korak stran od plinskega dogovora z Rusijo

Koboljev je prek spletnega družbenega omrežja Facebook napovedal, da se bo Ukrajina še naprej pogajala o ceni plina.

Objavljeno
27. september 2014 16.50
HUNGARY-UKRAINE/GAS-SHIPMENTS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Kijev - Ukrajina se je danes odmaknila od plinskega dogovora, ki ga je v petek ob posredovanju EU dosegla z Rusijo. »Nobene končne odločitve ni bilo. Niti enega dokumenta nismo podpisali - pika,« je poudaril prvi mož državnega energetskega podjetja Naftogaz Andrij Koboljev.

Koboljev je prek spletnega družbenega omrežja Facebook napovedal, da se bo Ukrajina še naprej pogajala o ceni plina in o trditvah Moskve, da ji Kijev dolguje milijarde dolarjev, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Načelni dogovor o dobavi plina je bil sklenjen na pogovorih med ruskim ministrom za energijo Aleksandrom Novakom in ukrajinskim ministrom za energijo Jurijem Prodanom v Berlinu v petek. Pogovori so potekali ob navzočnosti evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja.

EU je na pogovorih predlagala, da bi ruski energetski velikan Gazprom Ukrajini za 1000 kubičnih metrov dobavljenega plina zaračunaval po 385 dolarjev (302 evra), cena pa naj bi bila stabilna ne glede na morebitne drugačne odločitve ruske vlade. Dogovor je predvideval tudi, da bo Kijev Gazpromu do decembra vnaprej plačal 2,4 milijarde evrov.

A zaupanja med pogajalskima stranema očitno ni pa tudi sicer se interpretaciji posameznih dogovorjenih stvari na obeh straneh močno razlikujeta. Moskva tako trdi, da bo 2,4 milijarde evrov, ki naj bi jih plačal Kijev, šlo za pokritje dela dolga iz lanskega leta, medtem ko naj bi bila cena 385 dolarjev za plin dejansko dogovorjena kot cena z začasnim popustom, ki se bi spomladi iztekel, poroča STA.

Novak je sicer po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass danes poudaril, da se bodo predstavniki Rusije, Ukrajine in EU na to temo znova sestali v četrtek ali petek. »Včasih se zgodi, da se pisni sporazumi razlikujejo od prej napovedanih,« je dejal. »Upam, da bomo lahko imeli v četrtek ali petek še eno srečanje, na katerem bomo sprejeli končno odločitev,« je dejal.

Rešitev plinskega spora je za Unijo pomembna, saj Rusija preko Ukrajine pošilja polovico celotne plinske dobave članicam unije, ki se bojijo, da bo dobava pozimi okrnjena, če dogovora ne bo.

Po več neuspešnih krogih tristranskih plinskih pogajanj, ki so se zvrstili pred poletjem, je ruski velikan Gazprom namreč junija zaradi neporavnanih dolgov ustavil dobavo plina Ukrajini. Ruska stran je vztrajala, da bo plin dobavljala, če bo Kijev poravnal dolgove, ukrajinska stran pa, da dolgov ne bo plačala, dokler Rusija ne zniža občutno previsoke cene za plin.

Moskva je sicer lani, potem ko je tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zavrnil podpis sporazuma z EU, znižala ceno plina s 485,5 dolarja na 268,5 dolarja, a jo je nato po prevratu in odstavitvi Janukoviča z aprilom znova zvišala na 485,5 dolarja.

Nato je Ukrajini ponudila 100-dolarski popust, a je Kijev to zavrnil z utemeljitvijo, da želi tržno ceno, ki bo rezultat pogajanj med Gazpromom in Naftogazom, ne »politične« cene, odvisne od te ali druge vlade, še piše STA.