Zahod proti Rusiji: izvoz se zmanjšuje, a ne le zaradi sankcij

Jasno je sicer, da bo izvoznike agroživilskih izdelkov embargo prizadel, vendar pa imajo veliko večje deleže v našem izvozu v Rusijo druga podjetja.

Objavljeno
08. september 2014 20.34
acr krka
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Na GZS so ob zaostrovanju razmer ter uvedbi sankcij Zahoda proti Rusiji in protiukrepov te države najprej predvideli, da bi bil v najslabšem primeru in ob zaostrovanju razmer letošnji izvoz na ruski in ukrajinski trg lahko za do dvesto milijonov evrov manjši kot lanski. »A zdaj kaže, da bo izpad vendarle manjši in da bomo, ob nadaljevanju trenda, na oba trga izvozili za približno sto milijonov evrov manj blaga, kar pomeni slabega pol odstotka skupnega slovenskega blagovnega izvoza,« pravi direktor centra za mednarodno sodelovanje v GZS Aleš Cantarutti.

Rusija je za Slovenijo šesta najpomembnejša trgovinska partnerica in lani je bil naš izvoz v to državo rekorden, saj smo na ruski trg prodali za eno milijardo 470 milijonov evrov blaga. Podatkov o tem, kako embargo na uvoz nekaterih agroživilskih izdelkov iz EU, ki ga je Rusija sprejela pred enim mesecem, vpliva na slovenski izvoz na ruski trg pa še ni.

Jasno je sicer, da bo izvoznike agroživilskih izdelkov embargo prizadel, vendar pa imajo veliko večje deleže v našem izvozu v Rusijo druga podjetja - na primer Krka, Lek, Helios in Gorenje. Izvozna statistika za letošnji junij (novejših podatkov še ni) je pokazala, da se je izvoz slovenskega blaga v Rusijo, glede na lanski junij, celo za 30 odstotkov povečal. Vendar je bil junij izjemen mesec, ko so, kot kaže, ruski kupci uvažali na zalogo, ker so naši izvozniki skušali čim več izvoziti pred uvedbo embarga. Sicer pa se je v prvem letošnjem polletju, glede na isti čas lani, naš blagovni izvoz v Rusijo znižal za 6,4 odstotka; to je za 24 milijonov evrov, v Rusijo in Ukrajino skupaj pa za 46 milijonov.

Skratka, naš izvoz v Rusijo je začel upadati že pred ruskim embargom. In sicer zaradi padanja vrednosti rublja, ki se je začelo že pred ukrajinsko krizo in posledično zmanjšanja kupne moči ruskih potrošnikov. Tudi gospodarska rast je nižja, saj ni presegla enega odstotka, medtem ko je še lani večina ekonomskih analitikov za letos Rusiji napovedovala približno 4-odstotno rast BDP. Posledica je zmanjšanje investicij in
manj poslov tudi za naše izvoznike investicijske opreme.