Napadalec iz Nice ni deloval sam

Napad je načrtoval več mesecev.

Objavljeno
21. julij 2016 20.44
TOPSHOT-FRANCE-ATTACK-TRIBUTE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pariz – Napadalec, ki je pred tednom dni s tovornjakom v Nici zapeljal v množico in ubil 84 ljudi, je imel pomočnike, napad pa je načrtoval več mesecev, je po poročanju STA danes sporočil francoski državni tožilec Francois Molins.

Na novinarski konferenci v Parizu je Molins še pojasnil, da so Francozu tunizijskega rodu Mohamedu Lahouaiej-Bouhlelu pri napadu pomagali štirje moški in ženska, ki so v priporu. Sodelovali naj bi pri pripravi napada, ki so ga načrtovali več mesecev.

Vseh pet osumljencev naj bi še danes privedli pred sodnike, pristojne za primere terorizma. Tožilstvo zahteva, da jih med drugim obravnavajo zaradi načrtovanja terorističnega napada, je še dejal Molins.

Preiskovalci so doslej domnevali, da je Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel deloval sam. Napadalca je policija ubila na prizorišču napada, znanem sprehajališču Angleška promenada. Odgovornost za napad je v soboto prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

V predmestju preiskava, a ni povezana z Nico

V pariškem predmestju Argenteuil je sicer danes poteka obsežna protiteroristična operacija. Varnostne sile po poročanju francoskih medijev opravljajo hišne preiskave, območje preletava helikopter. Preiskava naj ne bi bila povezana z zadnjim napadom v Nici. Po navedbah medijev naj bi v operaciji aretirali 20 ljudi.

Preiskave potekajo na dveh lokacijah, v bližini mošeje in islamske knjižnice. V obeh primerih po pisanju časnika Le Parisien preiskujejo družini.