AI: Turčija sili begunce, naj se vrnejo na vojna območja

Turške oblasti so obtožbe mednarodne organizacije za človekove pravice odločno zavrnile.

Objavljeno
16. december 2015 18.28
AFP PICTURES OF THE YEAR 2015-GREECE-EUROPE-MIGRANTS
Mo. B.
Mo. B.

Ankara – Turške oblasti so menda od septembra letos pridržale na desetine, morda tudi stotine prebežnikov, nekateri so bili žrtve fizičnega nasilja, številne pa so silili, naj se vrnejo domov, tja, kjer še vedno divja vojna, v poročilu danes opozarja mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI). V organizaciji svarijo, da bi bila lahko Evropska unija, ki je Turčijo postavila za varuha schengena, s tem soudeležena v »hudih kršitvah človekovih pravic«. Turčija vse obtožbe ostro zanika.

»Zabeležili smo naključna pridržanja nekaterih najbolj ranljivih ljudi na turškem ozemlju. Siljenje beguncev in iskalcev azila, naj se vrnejo v države, kot sta Sirija in Irak, ni le brezvestno dejanje, ampak tudi neposredna kršitev mednarodnega prava,« je zapisal John Dalhuisen, direktor Amnesty International za Evropo in Srednjo Azijo.

Vsi prebežniki, s katerimi so se pogovarjali, so povedali, da so jih prijeli na zahodu države, nedaleč od meje, večina jo je nameravala nezakonito prečkati. Vkrcali so jih na avtobuse in odpeljali na drugi konec države. V centrih za pridržanje v provinci Osmaniye so jih brez pojasnila in kontakta z zunanjim svetom zadrževali do dva meseca. Trije sogovorniki AI so poročali tudi o fizičnih zlorabah. Po poročanju AI so mnogi center lahko zapustili šele po tem, ko so podpisali dokument v turščini, zanje nerazumljivem jeziku, da se bodo vrnili domov.

Sami so zabeležili več kot sto primerov, ko so begunce vrnili v Sirijo in Irak. Bojijo se, da je to število veliko večje. »To novo prakso je treba takoj preiskati in tako zaščititi vse begunce in iskalce azila v Turčiji,« je še povedal John Dalhuisen.

Turčija: Zanikamo, da smo koga silili v Sirijo

Turčija se je na očitke odzvala ogorčeno, povedali so, da ima manj kot odstotek vseh Sircev omejitve gibanja. »Kategorično zanikamo, da smo kateregakoli sirskega begunca prisilili, da se je vrnil v Sirijo,« so sporočili iz turške vlade, ob tem pa dodali, da so se z vsakim od tistih, ki so se hoteli vrniti, neodvisno pogovorili tudi predstavniki agencije ZN za begunce.

Na očitke so se odzvali tudi v evropski komisiji, od koder so sporočili, da še proučujejo poročilo. »O podrobnostih še nismo seznanjeni, vključno s posameznimi primeri deportacije, omenjenimi v tem poročilu. Vendar bomo poročilo obravnavali s posebno pozornostjo in se nanj s turškimi oblastmi ustrezno odzvali,« je povedala tiskovna predstavnik komisije Maja Kocijančič.

V skladu z dogovorom med EU in Turčijo naj bi slednja omejila število prebežnikov, namenjenih v EU, in se odločneje postavila po robu trgovcem z ljudmi. Evropski voditelji so ji v zameno med drugim obljubili tri milijarde evrov pomoči za reševanje begunske problematike – v Turčiji je zatočišče našlo 2,2 milijona sirskih beguncev –, vizumsko liberalizacijo in pospešitev turškega približevanja EU.