Albanski premier za skupnega predsednika s Kosovom

Edi Rama je sicer priznal, da te ideje sedaj ni mogoče uresničiti, a je prepričan, da te sanje lahko postanejo resničnost.

Objavljeno
19. februar 2018 21.33
L. Z., STA
L. Z., STA
Priština/Beograd/Bruselj - Albanski premier Edi Rama je v nedeljo v Prištini povedal, da bosta Kosovo in Albanija imela v prihodnosti skupno zunanjo politiko, morda pa tudi skupnega predsednika države.

»Albanija in Kosovo bosta imela skupno zunanjo politiko in ne samo skupnih veleposlaništev in diplomatskih misij. Zakaj ne bi imela celo enega predsednika kot simbola narodne enotnosti in skupne nacionalne varnostne politike,« je dejal Rama na slavnostni seji parlamenta v Prištini ob deseti obletnici samostojnosti Kosova.

Priznal je sicer, da te ideje sedaj ni mogoče uresničiti, a je prepričan, da te sanje lahko postanejo resničnost, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Napovedal je okrepitev sodelovanja Prištine in Tirane na vseh področjih, med drugim oblikovanje enotnega izobraževalnega sistema. Napovedal je tudi enoten carinski sistem in skupni trg zahvaljujoč uspešnemu procesu regionalne integracije, je poročala albanska tiskovna agencija ATA.

Za dobre sosedske odnose s Srbijo

Glede odnosov med Srbijo in Kosovom je dejal, da morata državi živeti v dobrososedskih odnosih in kot nedeljiv del Evropske unije.

Rama je v preteklosti že večkrat razburil Beograd s svojimi izjavami glede Kosova. Tako je lani razburil z izjavo, da ne more izključiti združitve Albanije in Kosova, če bo še naprej »bledela« evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana.

V Srbiji, ki ima Kosovo še vedno za svojo pokrajino, so to ocenili kot še eno potrditev, da je vzpostavljanje velike Albanije skupna platforma vseh Albancev. To je po oceni Beograda največja grožnja za mir in stabilnost na Balkanu.

Vulin: Velika Albanija največja grožnja za stabilnost in mir na Balkanu

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je tako tudi po nedeljski izjavi Rame dejal, da je velika Albanija največja grožnja za stabilnost in mir na Balkanu. Ideje o tem, da živijo vsi Albanci v eni državi in da imajo enega predsednika, so dokaz velike Albanije, ki mora biti ustavljena in to na Kosovu, je zapisal v izjavi za javnost po poročanju Tanjuga.

Vodja poslanske skupine kosovske opozicijske Demokratske lige Kosova (LDK) Avdullah Hoti je prav tako kritiziral izjavo albanskega premierja. Menil je, da njegova ideja o skupnem predsedniku Kosova in Albanije kaže na »pomanjkanje spoštovanja« do kosovske države, »do teženj Kosovcev po neodvisni državi, integrirani v EU in Nato«, je dejal po navedbah Tanjuga.

Znova bi morali vzpostaviti monarhijo

Evropska unija je glede ideje o skupnem predsedniku v odzivu opozorila, da so »izjave, ki jih je mogoče razlagati kot politično vmešavanje v sosednje države« kontraproduktivne tako pri gradnji dobrososedskih odnosov kot tudi pri napredku držav regije na poti v EU. Kot je še dejala Catherine Ray, tiskovna predstavnica zunanjepolitične predstavnice EU, je »Evropski svet izpostavil nedvoumno podporo jasni evropski perspektivi regije« in bo še naprej z državami bilateralno sodeloval na njihovi poti v EU in s ciljem boljšega sodelovanja in odnosov v regiji, poroča Tanjug.

Odzval se je tudi albanski princ Leka II., ki je bil v preteklosti svetovalec albanskega predsednika. Na družbenih omrežjih je zapisal, da je »združitev dveh držav z enim narodom mogoča zgolj pod kraljevsko krono«. Za to pa bi morali znova vzpostaviti monarhijo, je sporočil po navedbah Tanjuga.