Alenka Bratušek za Welt: Poslušala sem svetovalce. Neumno od mene.

Po mnenju bivše premierke bi vse potekalo drugače, če bi za seboj imela močno politično skupino in vlado v Ljubljani.

Objavljeno
13. oktober 2014 09.23
BELGIUM-EU-SLOVENIA-COMMISSION HEARINGS-BRATUSEK
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Alenka Bratušek je po neuspehu na zaslišanju v evropskem parlamentu prvič javno razkrila svoje videnje dogajanja v zadnjih tednih, ki je pripeljalo do njenega odstopa od kandidature za podpredsednico evropske komisije za energetsko unijo.

»Sem tudi jezna, a predvsem razočarana,« je Bratuškova povedala za nemški časnik Die Welt in nadaljevala: »Razočarana sem deloma tudi nad sabo, saj nisem bila prava Alenka.«

Eden od razlogov za neuspeh pred parlamentarci je v njenih očeh napačna strategija. Zaslišana je bila pred dvema odboroma. Odbor za okolje je poln okoljevarstvenikov, odbor za energijo poln gospodarsko liberalno naravnanih in interesom industrije naklonjenih politikov. Razočarati ni hotela nobene od obeh skupin. »To so mi svetovali,« je povedala za nemški časnik. Njeni svetovalci so bili iz Junckerjevega štaba, evropske komisije in njenega kroga. »Poslušala sem jih. Neumno od mene,« je povedala.

Njen nastop pred parlamentarci je bil po oceni časnikarja Edra nejasen, nekonkreten, brezbarven. Delovala da je slabo pripravljena, živčna in naivna. »Bratuškova je hotela priti skozi namesto prepričati. Najboljši rezultat v odborih pa so imeli tisti, ki so predstavili vizijo, ne pa referat o stanju stvari,« je zapisal.

Parlament bi morala osvojiti, ne le prestati. Bratuškova je hotela dobiti še drugo priložnost, tako kot Britanec Jonathan Hill ali Francoz Pierre Moscovici. »Nimam težav s tem, da bi priznala napake. Nisem pa bila edina, ki jih je naredila. Ni bilo pošteno, da nisem dobila drugega zaslišanja,« je povedala. Toda drugi so imeli za seboj politično moč, socialiste (S&D) in ljudsko stranko (EPP). Obe skupini sta svoje kandidate spravili skozi, tudi Madžara Tiborja Navracsicsa, ki se je podpisal pod zakone o omejevanju medijske svobode.

Bratuškova je prepričana, da bi vse potekalo drugače, če bi bila članica EPP ali S&D. Za njo pa se ni bojeval nihče s strastjo, niti sicer prepirljivi vodja njenih liberalcev Guy Verhofstadt. Po njenem mnenju bi bil drugačen potek dogodkov tudi, če bi za njo stala vlada v Ljubljani. Vodja EPP Manfred Weber ji je bil sicer pripravljeni ponuditi še eno priložnost, a njegovi ljudje v odborih so bili proti. »Jean-Claude je bil edini, ki me je podpiral od začetka do konca,« je povedala.

Izrazila je upanje, da bo vsaj Violeta Bulc dobila enake možnosti kot vsi drugi.