Angela Merkel osebnost leta revije Time

Med kandidati sta bila še vodja skrajne sunitske milice IS Abu Bakr al Bagdadi in Donald Trump.

Objavljeno
09. december 2015 18.30
GERMANY-CONSERVATIVES/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

New York − Ameriška revija Time je za osebnost letošnjega leta izbrala nemško kanclerko Angelo Merkel zaradi njene vodilne vloge pri reševanju evropskih dolžniške in begunske krize ter posredovanja v konfliktu v Ukrajini, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Ker je od svoje države zahtevala več, kot bi si večina politikov upala, ker se je zoperstavila tiraniji in preračunljivosti ter zato, ker je pokazala trdno moralno vodstvo v svetu, kjer tega primanjkuje, je Angela Merkel osebnost leta revije Time,« je v utemeljitvi izpostavila urednica revije Nancy Gibbs.

Kot je zapisala revija Time, je nemška kanclerka letos vskočila vsakič, ko je Evropo ogrozila kakšna kriza. »Možnost bankrota Grčije je ogrožala obstoj območja evra. Migrantska in begunska kriza pomeni izziv za načelo odprtih meja. In nenazadnje, pokol v Parizu je oživil refleks zapiranja vrat, gradnje zidov in nezaupanja,« je zapisala Gibbsova. Dodala je, da je Merklovi treba priznati, da ne izbira lahkih poti, ne glede na to, ali se z njo strinjamo ali ne.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je odločitev revije pozdravil. »Prepričan sem, da bo kanclerka to sprejela kot spodbudo za nadaljevanje svojega dela v dobro Nemčije in Evrope,« je dejal po navedbah STA.

V igri za osebnost leta so bili sicer tudi vodja skrajne sunitske milice Islamska država Abu Bakr al Bagdadi, kandidat za republikansko nominacijo za ameriškega predsedniška Donald Trump, aktivisti ameriške skupine Življenja temnopoltih štejejo, ki se borijo proti diskriminaciji, in iranski predsednik Hasan Rohani, dodaja STA.