Angela Merkel se brani pred ostrimi kritiki iz lastnih vrst

Stara in verjetna nova kanclerka Nemčije zagovarja sporno razdelitev ministrstev.

Objavljeno
12. februar 2018 08.48
Germany Merkel
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Odstop socialdemokrata Martina Schulza s položaja predsednika SPD in kandidata za zunanjega ministra Nemčije je globoko pretresel komaj dogovorjeno veliko koalicijo kanclerke Angele Merkel. Krščanskodemokratska prvakinja v intervjuju za televizijsko družbo ZDF kljub temu kaže, da ne bo dvignila rok nad svojo že četrto vlado.

Dolgoletna nemška kanclerka je za svojo konservativno unijo CDU/CSU na zadnjih volitvah dosegla le borno zmago, a je vendarle zmagala nad vsemi drugimi. Zdaj kritikom odgovarja, da ne spada med tiste, ki ne držijo svojih obljub, in bo, če bodo člani SPD podprli še tretjo veliko koalicijo pod njenim vodstvom, prihodnja štiri leta ostala v kanclerski palači. »Seveda sem nastopila zato, da bi lahko opravljala ta čudoviti položaj, kdor hoče biti kancler ali kanclerka, morda tudi prevzeti odgovornost za to državo.«

Angela Merkel s tem posredno odgovarja očitkom iz lastne stranke zaradi prepustitve finančnega ministrstva socialdemokratom. »Nočem, da bi pri Aleksisu Ciprasu odpirali šampanjec, ker bi nekateri verjeli, da bo s socialdemokratskim ministrom več dolgov in manj reform,« je v avstrijskem časopisu Die Presse izjavljal državni sekretar v ministrstvu legendarnega Wolfganga Schäubleja in eden od domnevnih mladih krščanskodemokratskih upornikov Jens Spahn. Da naj bi v skladu s koalicijskim dogovorom finančno ministrstvo prepustili socialdemokratom, je boleče tudi za Angelo Merkel, a dolgoletna nemška kanclerka svoje sprašuje, kaj bi bila alternativa.

»Ljudem bi morali povedati, da sicer imamo koalicijsko pogodbo, a se nismo mogli dogovoriti o resorjih.« To zanjo ne bi bilo odgovorno. Že odhajajoči bavarski ministrski predsednik Horst Seehofer, ki naj bi postal zvezni minister za notranje in domovinske zadeve, je povedal, da bi socialdemokrati brez finančnega ministrstva zapustili pogajanja. Krščanskodemokratska prvakinja tudi poudarja, da finančni minister ne more več delati vsega, kar bi hotel, uravnoteženi proračun je zapisan tudi v novo koalicijsko pogodbo, evropsko politiko pa bodo oblikovali skupaj.

Merklova pa svojim kritikom vsaj malo popušča z najavo objave imen konservativnih ministrov še pred kongresom CDU 26. februarja, saj je to prej nameravala narediti šele četrtega marca, ko bodo znani rezultati socialdemokratskega glasovanja o novi veliki koaliciji. Če je doslej neuradno veljalo, da bo gospodarsko, obrambno in štiri druga krščanskodemokratska ministrstva zapolnila stara garda, izvršilna kanclerka v intervjuju za ZDF obljublja »seznam, ki bo samoumevno v vključeval širino naše stranke«, tako mlade kot izkušene.