Angela Merkel: Zmogli bomo z veliko truda in novega razmišljanja

Kanclerka za vseevropske begunske kontingente, ki bodo zmanjšali tudi število beguncev v Nemčiji.

Objavljeno
25. november 2015 13.41
GERMANY-ECONOMY/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − Evropski kontingenti za begunce so po prepričanju nemške kanclerke prava pot za legalizacijo, urejanje in usmerjanje problema beguncev, »skupaj z bojem proti njegovim vzrokom pa tudi za zmanjšanje števila k nam prispelih beguncev«.

Nemčija ne bo sprožala begunskih domin, a pričakuje tudi večje sodelovanje drugih evropskih držav. Krščanskodemokratska prvakinja Nemčije je v preteklih tednih in mesecih doživljala hude pritiske iz lastnih političnih vrst, naj določi zgornjo mejo begunskega navala, ki že vse od njenega »Zmogli bomo!« konec poletja pretresa državo. Najmogočnejšo političarko države in vse Evrope so v sestrski bavarski CSU še prejšnji konec tedna oštevali kot šolarko, kanclerka Merklova pa popušča le za malenkost. Tako kot že v Münchnu je tudi v govoru pred bundestagom kot enega od ciljev svoje begunske politike poudarila zmanjšanje števila beguncev v državi, a tudi tokrat le v dogovoru o kontingentih z drugimi evropskimi partnericami. »Zmogli bomo, a bo treba veliko truda in tudi velika mera novega razmišljanja!« pravi zdaj.

Nemška kanclerka se dobro zaveda, kako težka bo ta naloga, saj številni voditelji EU nočejo nič slišati o tem in raje prav njej pripisujejo odgovornost za množičen prihod ljudi iz bližnjih in daljnih kriznih žarišč. Merklova zavrača takšne očitke, določanje vseevropske begunske politike pa vseeno primerja z zaokroževanjem evropskega združevanja v evrski krizi - oboje je še nedokončano. Evropska unija bi lahko malo izboljšala »svojo podobo«, je diplomatsko ocenila, položaj pa je zdaj še posebno težak, ker gre za evropske svoboščine. Zanje stoji tudi schengensko območje, a po njeni oceni tudi pri tem še nismo dosegli končnih političnih rešitev: ob prestavitvi nadzora na zunanje meje se nismo dogovorili, kako jih v krizi zavarujemo in kako je v tem primeru videti solidarnost v Evropski uniji. Zavzela se je tudi za tesno sodelovanje s Turčijo za zavarovanje zunanjih meja EU in izboljšanje položaja beguncev v tej državi ter Jordaniji, Libanonu in drugih državah, ki so že sprejele milijone ljudi.

Tudi Nemčija ne namerava ostati prekrižanih rok. Angela Merkel je pohvalila vse, ki nesebično pomagajo po službeni dolžnosti ali prostovoljno, država pa že namenja veliko denarja za tečaje jezika, učenje poklica in druge programe, ki naj upravičenim do azila do vrnitve domov olajšajo vključevanje v nemško družbo. Kanclerka pa pričakuje, da bodo tudi begunci spoštovali vrednote in zakonsko ureditev države, v kateri iščejo zatočišče, ter se mirno vrnili domov, če jim ne bodo priznali pravice do azila.

Kanclerka poziva 
k potrpežljivosti

Že ta teden so začeli pospešeno vračati prebivalce držav Zahodnega Balkana, ki v nemških očeh velja za varno območje. Vsaj za zdaj se ti ljudje v svoji režiji ali drugače vračajo v svoje domovine in ne v prve države Evropske unije, skozi katere so prispeli v Nemčijo, kar spet kaže, da kanclerka za reševanje domačih težav z begunci noče ustvarjati novih v že tako premalo stabilnih državah na območju.

Angela Merkel pa verjame, da je tudi stiske upravičenih do azila treba rešiti pri njenem izvoru, saj v času pametnih telefonov nikjer in tudi ne v Afriki ni več mogoče vladati kot nekoč. Številni begunci tudi bežijo pred istim terorizmom, ki zdaj pretresa Evropo. »Dolgo nismo razumeli, da je tisto, kar se dogaja v Mosulu ali Alepu, relevantno tudi za Essen in Stuttgart!« Potrebujemo potrpežljivost in daljnovidnost, ta čas še posebno zaradi turške sestrelitve ruskega vojaškega letala. Tudi kanclerka ve, da ima vsaka država pravico do obrambe svojega zračnega prostora, vseeno pa je takoj poklicala turške kolege in jih prosila, naj naredijo vse za umiritev položaja.
Merklova je pohvalila tudi svojega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja, ki si prizadeva v pogajanja za rešitev sirske krize vključiti čim več držav. Zelo pomembno se ji zdi, da so tudi številni voditelji islamskih držav odločno obsodili terorizem, in pričakuje nadaljnje sodelovanje pri nadzoru nad terorističnimi komunikacijami ter prekinitvi njihovih virov financiranja. Že pred večernim odhodom v Pariz je nemška voditeljica spet zagotovila vso pomoč državi, ki je v preteklih tednih pretrpela morilske teroristične napade.

Doma pa je kanclerka zadovoljna, ker se Nemčija kljub velikim bremenom že tretje leto ne dodatno zadolžuje ter kljub najnižji zajamčeni plači beleži solidno gospodarsko rast in rekordno zaposlovanje. Kako napeti in naporni so ta čas njeni dnevi, pa je kazal tudi hripavi glas, s katerim je razlagala svojo begunsko in drugo politiko - ob sedanjih gigantskih izzivih Nemčiji in vseh Evropi so tudi najmogočnejši politiki samo ljudje.