Ankara: Sredi decembra Turčija odpira novo poglavje v pogajanjih z EU

Turški minister upa, da se bodo z EU kmalu začeli pogajat o gospodarski in monetarni politiki.

Objavljeno
26. november 2015 18.11
TURKEY
Mo. B.
Mo. B.

Ankara – Iz države, ki velja za najstarejšo prosilko za članstvo v Evropski uniji in v kateri EU zdaj vidi rešitev za aktualno begunsko krizo, so sporočili, da sredi decembra odpirajo novo poglavje v pogajanjih z EU. Tiskovni predstavnik evropske komisije navedb Turčije ni podrobneje komentiral, povedal je le, da bodo o odprtju novega poglavja razpravljali v nedeljo na izrednem vrhu Turčija-EU.

»Če bo bog dal, bomo poglavje 17 odprli 14. ali 15. decembra,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal turški minister za zadeve EU Volkan Bozkır. Omenjeno poglavje se nanaša na gospodarsko in monetarno politiko.

Kljub temu, da je Turčija za status kandidatke zaprosila že leta 1987, pristopna pogajanja pa je začela skupaj s Hrvaško leta 2005, ji je doslej po navedbah AFP uspelo odpreti 13 od 35 poglavij, le enega so doslej uspešno zaprli. Po besedah Bozkırja si Ankara in Bruselj zdaj prizadevata, da bi do leta 2016 odprla še pet do šest novih poglavij.

Turčija je napredek v pogovorih napovedala nekaj dni pred nedeljskim izrednim vrhom Turčija-EU, katerega namen je okrepiti donose med Brusljem in Ankaro, hkrati pa narediti skupen načrt o soočanju z begunsko krizo.

Evropski voditelji v Turčiji – državi, od koder v EU vsakodnevno vstopi več tisoč prebežnikov in ki tudi sama gosti do 2,2 milijona sirskih beguncev – vidijo priložnost za zamejitev množice ljudi. Ankara je v principu že pristala na akcijski načrt EU, podrobnosti po bodo pričakovanjih dorekli v nedeljo, poroča AFP.

V zameno za pomoč zahteva Turčija okoli tri milijarde evrov letno, odpravo vizumske obveznosti za turške državljane in pospešitev pristopnih pogajanj z EU. Po navedbah Reuters pa tudi srečanja Turčija-EU dvakrat letno.

Ena glavnih ovir na poti Turčije v EU ostajajo nerešena nesoglasja s Ciprom, zaradi katerih je EU decembra 2006 zamrznila osem poglavij. Dodatna ovira pa so tudi pomisleki nekaterih večjih članic, med njimi tudi Nemčije, o vstopu skoraj osemdeset milijonskega naroda v EU.