Balkan med evropsko in rusko orbito

Washington stavi na zadržanost, ko gre za nepreverjene novice na račun Moskve.

Objavljeno
25. maj 2017 17.47
ITALY-DIPLOMACY-MINISTERS-EU
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Bruselj je okrepil interes za Zahodni Balkan, ker so se letos okrepile napetosti tako znotraj držav v regiji kot tudi med njimi. Da perpektiva članstva v EU edina oddaljuje balkanske države od Rusije, svari vodja evropskih socialistov Gianni Pittella.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je po sinočnji neformalni večerji s premierji Srbije, Albanije in Črne gore, Aleksandrom Vučićem, Edijem Ramo in Duškom Markovićem ter predsedujočim sveta ministrov BiH Denisom Zvizdićem, odhajajočim kosovskim premierom Iso Mustafo in mandatarjem za sestavo makedonske vlade Zoranom Zaevom izpostavila, da so se premierji držav Zahodnega Balkana izrekli za dobrososedske odnose in evropske povezave. Po njenih besedah so balkanski politični voditelji prepoznali skupni interes za krepitev sodelovanja in medsebojnega spoštovanja ter razumevanja, ki lahko koristi vsem državljanom v regiji.

Velika ruska privlačnost

Po srečanju je Zaev izjavil, da znova optimistično gleda na evropsko pot Makedonije in Zahodnega Balkana. ki pa mora omogočiti EU, da bo lahko pomagala celotni regiji. Zaev je še povedal, da sta si z Vučićem segla v roke in izrazila obžalovanje zaradi nepremišljenih izjav, ki ne prispevajo h krepitvi sodelovanja med državama. Po njegovem bo sodelovanje v regiji prispevalo k temu, da bo EU hitreje odprla širitvena vrata vsem državam na Zahodnem Balkanu. Srbski premier je ocenil, da so po srečanju v Bruslju vsi razumeli, kako pomembna je ohranitev stabilnosti in miru v regiji. Vučić se je zavzel za carinsko unijo in potrdil, da sta z Zaevom razčistila izjave, ki bi lahko skalile odnose med državama.

Gianni Pittella je prepričan, da bodo balkanske države padle v rusko orbito, če ne bodo dobile jasnega zagotovila, da se bodo kot del Evrope in sosedje EU pridružili evropski družini narodov. Zaradi delovanja močnih destabilizacijskih pritiskov v Makedoniji, Albaniji, BiH in Srbiji se je zavzel za aktivno politiko na Balkanu in politično mobilizacijo evropskih sil, ki bo zmanjšala tveganje velike ruske privlačnosti. Pittella je opozoril tudi na vzpon nacionalizma v državah srednje in vzhodne Evrope, ki so veliko pridobile s širitvijo EU. To razume kot relikt nekdanjega sovjetskega režima v vzhodni Evropi. Po njegovem države, ki ne želijo biti solidarne in ne spoštujejo evropskih vrednot, ne bi smele biti deležne sredstev iz evropskih strukturnih skladov.

Mir in stabilnost v regiji

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za evropske in evroazijske posle Hoyt Brian Yee je po pogovoru z Vučićem poudaril, da bodo ZDA podprle balkanske države v prizadevanjih za izpolnitev visokih evropskih standardov. Hoyt Yee je prepričan, da bo Zahodnemu Balkanu, ki postaja nestrpen, pomagala tudi EU. V zvezi z vplivom Rusije na Balkanu je ponovil besede ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se bodo Američani pogovarjali z Rusi o vprašanjih, kjer bodo našli skupne interese. Če njihovi interesi, vrednote in cilji ne bodo kompatibilni z ruskimi, bodo branili in varovali lastne in interese njihovih zaveznikov.

Hoyt Yee je izpostavil, da v Washingtonu upajo, da bodo Rusi igrali konstruktivno vlogo na Balkanu. Kot je še pojasnil, Washington stavi na zadržanost, ko gre za nepreverjene novice na račun Moskve. Po njegovem za vsako rusko potezo, kot je bilo lansko vmešavanje v notranje politične razmere v Črni gori, tudi če prispevajo k nestabilnosti, ne stojijo slabi nameni. Glede pristopnih pogajanj z EU je Hoyt Yee tudi menil, da morajo vsi opraviti svoj del posla, kar pomeni, da morajo regionalne vlade izpolniti zahteve EU, ki niso enostavne. Vučić je dodal, da ameriška administracija soglaša, da je najpomembnejši cilj v regiji, ki nima konkurence, ohranitev miru in stabilnost, brez katerih ni možno doseči gospodarskega napredka.