Begunska kriza razlog za prvi Ciprasov uradni obisk Turčije

Kot je po srečanju povedal Davutoğlu, si Turčija in Grčija želita tesnejšega sodelovanja pri reševanju te krize.

Objavljeno
18. november 2015 18.56
TURKEY-GREECE-DIPLOMACY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Istanbul – Grški premier Aleksis Cipras je bil danes v luči reševanja begunske krize na obisku v Turčiji. Kot je po srečanju v Ankari povedal turški premier Ahmet Davutoğlu, si Turčija in Grčija želita tesnejšega sodelovanja pri reševanju te krize. Napovedal je tudi skupno srečanje Grčije, Turčije in Nemčije, poroča STA.

Kdaj naj bi srečanje bilo, turški premier ni sporočil. Je pa napovedal, da bodo ustanovili ustrezne delovne skupine. Davutoğlu je tudi napovedal, da bo februarja sam obiskal Grčijo. Poudaril je, da begunska kriza ni le težava Turčije in Grčije, in opozoril na državljansko vojno v Siriji, ki je po njegovih besedah glavni vzrok za beg ljudi.

Grški premier, za katerega je to prvi uradni obisk v Turčiji, se je znova zavzel za vzpostavitev tako imenovanih žariščnih točk oziroma hotspotov, ki bi beguncem omogočili, da Turčijo zapustijo na varnejši način. Davutoğlu ni pojasnil, ali Turčija podpira vzpostavitev hotspotov ali ne.

Cipras, ki se je v Turčiji sestal tudi s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, je sicer ocenil, da se je začelo novo obdobje v dvostranskih odnosih med Grčijo in Turčijo.

Turčija je doslej sprejela več kot dva milijona beguncev iz Sirije. Dnevno poskuša na tisoče beguncev iz Turčije po grških otokih v Egejskem morju doseči Evropo.