V rudniku v BiH umrlo pet rudarjev, ostale rešili

Reševalna operacija 34 rudarjev, ki so obtičali v premogovniku Raspotočje pri Zenici, se je končala tragično.

Objavljeno
05. september 2014 11.06
BOSNIA-MINE/ACCIDENT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zenica − Reševalna operacija 34 rudarjev, ki so po manjšem potresu in eksploziji plina, zaradi katere sta se zrušila dva rudniška rova, včeraj obtičali v premogovniku Raspotočje pri Zenici v osrednjem delu Bosne in Hercegovine, se je končala tragično.

V nesreči je po prvih podatkih umrlo pet rudarjev, ostalih 29 so rešili. Kot poročajo tamkajšnji mediji, so 16 od rešenih rudarjev, ki so 600 metrov pod zemljo preživeli več kot 18 ur, prepeljali v bolnišnico.

Od 56 rudarjev, kolikor jih je bilo v času nesreče v rudniku, se jih je 22 kmalu prebilo na površje − dva poškodovana so prepeljali v bolnišnico −, 34 pa jih je ostalo ujetih. Kot je pojasnil upravnik rudnika Esad Ćivić, so z ujetimi rudarji vzpostavili stik, po telefonu pa so jih povezali tudi z družinami. Ćivić je davi dejal, da so vsi rudarji živi in da imajo na voljo dovolj zraka, da lahko počakajo na prihod reševalcev. Ti so ob pomoči rudarjev iz drugih izmen sanirali poškodovana rudniška predora. Med reševalci in ujetimi rudarji je bilo po navedbah tiskovne agencije Tanjug približno 80 metrov hodnika, zasutega s kamenjem in ogljem.

Eksplozijo plina je povzročil potres z magnitudo 3,5, ki je območje stresel okoli 16.30 po lokalnem času, njegov epicenter pa je bil približno 53 kilometrov severozahodno od Sarajeva.

To je že tretja nesreča, ki se je letos zgodila v premogovniku Raspotočje − sicer najglobljem v BiH −, vse pa so povzročili potresi, ki so stresli širše območje Zenice. Prva nesreča se je zgodila 31. marca, v njej pa je bilo poškodovanih 11 rudarjev, druga pa 12. avgusta, ko je bilo poškodovanih pet rudarjev. Premogovnik v Zenici je bil tudi prizorišče ene najhujših rudarskih tragedij v BiH − v eksploziji plina leta 1982 je namreč v njem umrlo 39 rudarjev.

Direktor rudnika Čivić je po poročanju tiskovne agencije Hina dejal, da kljub zadnji nesreči ne razmišljajo o zaprtju jame ali rudnika.