Bolgarski nacionalist vodja sveta za manjšine

Imenovanje Valerija Simeonova ocenjujejo kot hudo obliko cinizma in zločin nad manjšinami.

Objavljeno
26. maj 2017 17.23
BULGARIA-VOTE
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Bolgarski premier je v novo vlado, ki jo je potrdil parlamentu, imenoval štiri predstavnike nacionalističnega zavezništva za ministre. Na Bojka Borisova se je vsul plaz kritik zaradi imenovanja Valerija Simeonova za vodjo sveta za manjšine in integracijo.

Borisova stranka Gerb je koalicijski dogovor podpisala z nacionalistično koalicijo evroskeptičnih strank Združeni domoljubi (UP), s katero ima skupaj 122 poslanskih sedežev v 240-članskem parlamentu. Gerb je na že tretjih volitvah v zadnjih štirih letih osvojila 95 sedežev, UP pa so pristali na tretjem mestu s 27 poslanci. Za svoja namestnika je Borisov imenoval Krasimirja Karakačanova (Gerb) in Valerija Simeonova (UP), medtem ko vodja zavezniške stranke Ataka Volen Siderov ni v premierjevem kabinetu. Simeonov je znan po svojih besednih napadih na Rome in migrante.

Predsednik stranke Gibanje za pravico in svobodo (MRF), ki zastopa okoli 800.000 bolgarskih Turkov, Mustafa Karadaya je poudaril, da je imenovanje Simeonova huda oblika cinizma. Še ostrejši je bil bivši vodja sveta za manjšine in integracijo ter strokovnjak za etnična vprašanja Mihail Ivanov, ki je Simeonovo imenovanje označil za zločin nad manjšinami.

"Romkinje imajo nagone potepuških psov"

V preteklosti so na račun predsednika UP Simeonova deževale kritike zaradi do migrantov izredno sovražnega govora in zahtev po politiki trde roke do Romov v Bolgariji in pripadnikov turške manjšine. V parlamentu je med drugim izjavil, da so Romi tatovi in popadljivi ljudje, katerih otroci se s svinjami igrajo na cesti, njihove ženske pa imajo nagone potepuških psov.

V svetu za manjšine in integracijo bodo poleg predstavnikov vlade tudi okoli 50 nevladnih organizacij. Pod vodstvom Simeonova naj bi svet prizadeval za vključitev okoli 700.000 Romov, ki predstavljajo okoli deset odstotkov bolgarskega prebivalstva. Manjšina večinoma živi v getih in je podvržena razširjeni diskriminaciji. Bolgarski nacionalisti pod vodstvom Simeonova so blokirali tudi mejne prehode s Turčijo, da bi preprečili Turkom z bolgarskimi potnimi listi glasovanje na parlamentarnih volitvah. Čeprav ima svet za manjšine in integracijo predvsem svetovalno vlogo pri politikah za promocijo socialne vključenosti skupin z obrobja družbe, naj bi Simeonov skrbel tudi za pravice okoli 700.000 pripadnikov turške manjšine.

Borisov je postal premijer že tretjič. Na premierskem položaju je bil že med letoma 2009 in 2013 ter med 2014 in 2016, vendar je obakrat pred iztekom mandata odstopil s položaja. V tretje je zanj in za njegovo novo vlado glasovalo 133 poslancev, proti pa je bilo 100 oz.101 poslanec opozicijskih socialistov (BSP) Kornelije Ninove in liberalne turške stranke DPS. Bolgarija je na volitvah izbrala proevropsko smer, 1. januarja pa bo prevzela predsedovanje Svetu EU.