Odbora gladko zavrnila Bratuškovo

V živo: proti kandidaturi Alenke Bratušek se je izreklo 112 članov odborov, 13 jo je podprlo, dva sta se glasovanja vzdržala.

Objavljeno
08. oktober 2014 12.41
BELGIUM-EU-SLOVENIA-COMMISSION HEARINGS-BRATUSEK
Ma. Ja., Delo.si; P. Ž., Bruselj
Ma. Ja., Delo.si; P. Ž., Bruselj

20:15: Predsednik vlade Miro Cerar je za Televizijo Slovenija dejal, da bo vlada v prihodnjih dneh sprejela odločitev, kdo bo novi slovenski kandidat ali kandidatka za evropskega komisarja. S koalicijskimi partnerji se bodo o tem pogovarjali še danes. O imenih je še prezgodaj govoriti je dejal in dodal, da bi bil lahko kandidat tudi in njihove stranke SMC. Današnji razplet obžaluje, ker je Slovenija izgubila pomemben resor v evropski komisiji.

20:03: Oceno obeh odborov bodo obravnavali najprej šefi vseh parlamentarnih odborov in nato še konferenca voditeljev političnih skupin. Po mnenju predsednika Itre Buzka bi na konferenci glede Bratuškove težko odločili proti odločitvi dveh odborov z več kot sto poslanci, ki so sprejeli odgovorno odločitev na podlagi mnenja po zaslišanjih. »Razlog za tako odločitev je bil kar resen,« je povedal.

Buzek ne pričakuje, da bi Juncker lahko vztrajal pri Bratuškovi. »To bi ogrozilo celotno komisijo in naše odločanje o njej čez dva tedna v Strasbourgu,« je povedal. Opozoril je, da so tako pred petimi kot pred desetimi leti imeli podoben položaj kot letos z Bratuškovo. Prihodnji kandidat bi lahko bil po njegovem mnenju kdo z liste ali nekdo drug.

Po njegovem mnenju bi bilo dobro, če bi slovenska vlada čim prej vzpostavila stik z Junckerjem in se z njim dogovorila o področju za novega kandidata. Pričakuje, da se ne bi veliko spreminjalo, saj bi v primeru več premikov področij komisarjev morali opraviti več zaslišanj. Več kot tri da jih ne bi smelo biti sicer komisija ne bi mogla začeti delovati do 1. novembra, kot je predvideno. Najbolje bi bilo, če bi našli nekoga, ki bo nadomestil Bratuškovo na enakem položaju, je prepričan Buzek.

19:49: Član ITRE Herbert Reul (EPP): »Imela je nesrečen nastop. Imela je nesrečo, ker so se je kolegi lotili veliko intenzivneje. Imela je zgodbo iz medijev. Nekoga vedno ujame.« Vplivni evropski poslanec nemške CDU je prepričan, da je zgodba z Bratuškovo končana in da mora Slovenija predlagati novega kandidata ali kandidatko. »Modro bi bilo, če bi eno kandidatko nadomestili z drugo kandidatko.«

19:37: Predstavnik socialistov, nemški socialdemokrat Matthias Groote, je napovedal, da bo Bratuškova delala izven institucij EU. Slovenija da mora poslati novega kandidata, socialisti pa pričakujejo žensko. Glede kandidature Tanje Fajon iz njihove skupine se ni hotel opredeljevati. Sicer da pa ima Fajonova podporo v njihovi skupin. »Je sposobna za komisarko. A odločiti mora Slovenija,« je povedal. Na vrhu v Milanu, kjer je veliko voditeljev držav, da že potekajo pogajanja med članicami.

19:20: Predsednik Odbora za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) Jerzy Buzek pravi, da mora Slovenija v Bruselj poslati novega kandidata. Svetuje pogovore z Junckerjem in pričakuje, da bo ta spoštoval oceno odborov.

19:10: Odzval se je tudi že predsednik odbora za okolje Giovanni La Via. Kot je dejal, je Bratuškova pokazala, da ni kompetentna za položaj podpredsednice komisije za energetsko unijo.

18:57: Na odločitev odborov se je že odzval evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Desus), ki je po zasedanju izrazil pričakovanje, da bo Alde obdržal položaj. Napovedal je veliko dinamike v prihodnjih dneh, tudi glede prihodnjega imena slovenskega kandidata.

18:52: Odbora sta gladko zavrnila kandidaturo Alenke Bratušek. Proti se je izreklo 112 članov odborov, 13 jo je podprlo, dva pa sta se glasovanja vzdržala.

18:45: Naš dopisnik iz Bruslja (spremljate ga lahko na @ZerjavicDelo) poroča, da zasedanje odborov poteka v strogi tajnosti − tudi pomočniki poslancev so ostali za zaprtimi vrati.

18:18: Ob 18:30 se bo začelo zasedanje odborov za okolje in energijo, na katerem bodo evropski poslanci predvidoma glasovali tudi o oceni Alenke Bratušek. Če bodo obveljale dosedanje napovedi, bo mnenje negativno.

Bratuškova in njeni liberalci si prizadevajo za še eno zaslišanje. Bivša slovenska premierka se je glede tega po neuradnih informacijah dopoldne pogovarjala s predsednikom parlamenta Martinom Schulzem, a jo je opozoril, češ da bosta obe največji skupini (ljudska stranka in socialisti) proti temu. Sicer se v parlamentarnih kuloarjih z veliko hitrostjo širijo govorice, ugibanja in različni scenariji nadaljnjega razvoja dogodkov in kadrovskih kupčij.

16:05: Premier Miro Cerar je sporočil, da se v zvezi s kandidaturo Alenke Bratušek za podpredsednico evropske komisije ne želi izrekati, dokler ne bo jasno, kakšno oceno bosta sprejela odbora evropskega parlamenta, pred katerima se je predstavila, piše STA.

14:17: Kot kaže za zdaj, naj bi odbora, ki sta zaslišala Alenko Bratušek, o njeni kandidaturi res glasovala ob 18. uri. Mnenje (najbrž negativno, saj so na njeni strani le liberalci) bodo nato poslali voditeljem drugih odborov in nato še konferenci voditeljev parlamentarnih strank, ki se bodo z Junckerjem še uradno sestali jutri (sicer so ves čas v stiku). Ti postopki na samo odločitev Junckerja nimajo neposrednega vpliva. Tudi zaslišanja več drugih kandidatov veljajo za daleč od optimalnih. Vsi neprepričljivi kandidati da bi si zaslužili enako obravnavo in ocenjevani brez ideoloških zadržkov. To pomeni, da bi tudi Bratuškova morala imeti pravico do dodatnih pojasnil zasliševalcem.

Nikakor ni nujno, da mora Juncker njihovo mnenje upoštevati in zamenjati katerega od kandidatov zgolj na podlagi nezadovoljstva parlamentarcev z zaslišanjem. Kakšno je Junckerjevo mnenje o zaslišanju Bratuškove, še ni znano. Skratka, če bi, teoretično, vztrajal pri ekipi, kakršno je sestavil, bi lahko z njo šel v evropski parlament. Parlamentarci sicer lahko po ureditvi EU zavrnejo le komisijo kot celoto in ne posameznih kandidatov.

Ker je parlament s sistemom tako imenovanih spitzenkandidatov in izvolitvijo Junckerja uspešno uveljavil svojo voljo v bitki z vodilnimi članicami EU, bi bil tak korak vsaj simbolni strel v koleno. Zavrnitev komisije bi tudi povzročila zamik v začetku njenega delovanja, ki si ga glede na razmere v EU nihče ne želi.

V štabu izvoljenega predsednika komisije že dva dni opozarjajo, da mora pač na koncu odločitev o naslednjih korakih sprejeti − Juncker. Glavno vlogo bodo imele politično-kadrovske kupčije na najvišji evropski ravni. Če bi se v nadaljnji fazi res zgodilo, da bi Bratuškova tako ali drugače izpadla iz igre, podlaga za odločitev menda ne bi bil več razvpiti slovenski seznam s tremi kandidati (Bratuškova, Fajonova, Erjavec).

12:20: Tiskovna predstavnica Jean-Clauda Junckerja Natasha Bertaud je zanikala informacije o odstopu Alenke Bratušek od kandidature za podpredsednico evropske komisije. »To odločno zanikamo,« je povedala. Juncker vsekakor želi najprej počakati na parlamentarno oceno vseh kandidatov. Nato se bodo odločili.

»Žoga je na strani parlamenta,« je Junckerjevo sporočilo. Govoril je že tako z voditelji kot tudi s kandidati. Ugibanj, da si Bratuškova želi še eno zaslišanje v parlamentu, niso hoteli komentirati. Glede na celoten položaj opozarjajo, da je drama, ki se dogaja, nekaj normalnega v demokraciji. »Juncker je potrpežljiv,« je povedala Bertaudova. Tudi ugibanja o prihodnji slovenski kandidatki Tanji Fajon spadajo med ugibanja, ki jih nočejo komentirati.

12:18: Dobili smo tudi odziv Alenke Bratušek, ki je zapisala: »Nisem odstopila, čeprav priznam, da vsega tega ni več lahko prenašati. Današnje govorice o mojem odstopu so izmišljotina in le nadaljevanje pritiska, ki se nad mojo kandidaturo izvaja že več kot mesec dni, posebej intenziven pa je v zadnjih dnevih. Žal so gonilna sila teh pritiskov moji sonarodnjaki in sonarodnjakinje, ki upajo, da bodo po mojem padcu sami prišli do kandidature. Moj nastop je bil res usmerjen v načelne odgovore. To je bila zavestna odločitev po mnogih posvetovanjih, tudi znotraj bruseljskih krogov. Če bi dajala bolj konkretne odgovore, pa bi me verjetno kritizirali zaradi njih. Šli so tako daleč, da so kritizirali moje petje pesmi italijanskega delavskega gibanja napisane leta 1908, kar naj bi dokazovalo mojo naklonjenost komunizmu. Mojo 'protievropskost' pa s tem, da sem naredila vse kar je v moji moči, da v Slovenijo ni prišla trojka. Tako nizko smo padli. Recept za mojo diskreditacijo je bil spisan v Sloveniji, kar je od vsega skupaj najbolj grenko spoznanje. Pa to zdaj ni preusmerjanje pozornosti ali zanikanje lastne odgovornosti, to je zgolj kruto dejstvo.«

12:15: V uradu bodočega predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja zanikajo ugibanja o odstopu Alenke Bratušek od kandidature za podpredsednico evropske komisije za energetsko unijo. Kot pravijo, ostaja kandidatka. Dodajajo še, da bodo najprej počakali na uradno oceno parlamenta, o drugih scenarijih pa nočejo ugibati.

***

Bruselj − Avstrijska poslanka Zelenih Ulrike Lunaček je na svojem profilu na družabnem omrežju twitter zapisala, da je slovenska kandidatka za podpredsednico evropske komisije za energetsko unijo Alenka Bratušek umaknila kandidaturo.

Nekdanji obrambni minister v vladi Bratuškove Roman Jakič je informacijo že zanikal. Na twitterju je zapisal: »Alenka Bratušek ni odstopila kot kandidatka za podpredsednico evropske komisije! Nekdo dela zanimiv spin iz Bruslja ...«

Tudi v uradu prihodnjega predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja so umik kandidature slovenske komisarske kandidatke »odločno zanikali«, piše STA. Zaradi zmede z informacijami o odstopu Alenke Bratušek od kandidature bodo iz Junckerjevega urada okoli dvanajste ure uradno sporočili, kakšno je dejansko stanje, poroča naš dopisnik iz Bruslja (spremljate ga lahko na njegovem twitter profilu @ZerjavicDelo).

Kot smo v Delu že poročali, bo mnenje evropskega parlamenta o Alenki Bratušek znano danes okoli 18. ure, ko bodo v odborih za okolje in energijo, pred katerima je bila zaslišana, odločali, kako jo bodo ocenili.

Glede na skoraj soglasne ocene iz parlamentarnih političnih skupin bo mnenje o njeni kandidaturi negativno. »Lahko pričakujemo, da jo bo večina zavrnila,« je za spletno stran vieEUws povedal predsednik odbora za okolje Giovanni La Via, »saj je ni nihče podprl«. Po njegovih besedah Bratuškova ne bi bila primerna niti za kateri drug resor. Poslanci ji očitajo slab nastop, v katerem ni bilo odgovorov na ključna vprašanja o energetski uniji, in kar nekaj napak, denimo o Južnem toku.

Negativno mnenje parlamentarcev bi sprožilo novo dinamiko, saj bi morali narediti rošade v parlamentarni ekipi in poiskati, denimo, drugega človeka, ki bi prevzel funkcijo, namenjeno Bratuškovi. Kdo naj bi bil prihodnji slovenski kandidat za komisarja, ostaja negotovo. Postopkovno bi bilo najverjetneje najlaže, če bi Juncker uporabil seznam, ki ga je v Bruselj julija poslala vlada Bratuškove, in z njega izbral socialdemokratsko evropsko poslanko Tanjo Fajon, ki ji njeni parlamentarci ne bi metali polen pod noge. A Fajonova bi lahko bila kočljiva zaradi strankarske aritmetike, saj bi liberalci z odhodom Bratuškove izgubili en položaj v komisiji. Po drugi strani ji je v prid spol, saj bi bilo tako za Junckerja kot za parlament nesprejemljivo, če bi bil naslednik Bratuškove moški in ne bi izpolnili ženske kvote. Drugi, ki bi na papirju spet lahko bil v igri za komisarski položaj, je dosedanji komisar Janez Potočnik.