Bratuškovo naj bi zaslišal odbor Itre

Zaslišanja bodo predvidoma od 29. septembra do 3. oktobra.

Objavljeno
11. september 2014 20.19
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Bruselj - Razpored zaslišanj kandidatov za evropske komisarje v Evropskem parlamentu bo predvidoma znan prihodnji teden. Slovensko kandidatko Alenko Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker namenil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo, naj bi zaslišal odbor za industrijo, raziskave in energijo (Itre).

V Bruslju so se danes sestali predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki so potrdili dnevni red plenarnega zasedanja prihodnji teden in razpravljali tudi o razporedu zaslišanj. A dokončnega urnika še niso potrdili; ta se pričakuje prihodnji teden, so pojasnili viri v Evropskem parlamentu. Zaslišanja bodo predvidoma od 29. septembra do 3. oktobra.

Ker še ni dokončnega razporeda, tudi še ni potrjeno, kateri odbor ali odbori bodo zaslišali slovensko kandidatko za evropsko komisarko. Po doslej razpoložljivih informacijah bo to odbor za industrijo, raziskave in energijo, znan po kratici Itre. Med stalnimi ali nadomestnimi člani tega odbora sicer ni evropskih poslancev iz Slovenije.

Vsako zaslišanje bo predvidoma trajalo tri ure. Scenarij zaslišanj bo po pričakovanjih takšen, da bo kandidat uvodoma podal izjavo, nato bodo sledila vprašanja, najprej bodo na vrsti koordinatorji posameznih političnih skupin v pristojnem odboru, nato preostali člani, prednost imajo stalni, nato nadomestni.

Komisarski kandidati so imeli sicer danes v Bruslju pripravljalni seminar, ki se ga je udeležila tudi Bratuškova. Zaslišanje je zahtevna preizkušnja, ki je ne opravi vsak kandidat. Pred petimi leti je morala kandidatko zamenjati Bolgarija, pred desetimi leti pa svojo kandidatko in kandidata Latvija in Italija, madžarski kandidat pa je zamenjal resor.