Britanci nad Volkswagen v največji skupinski tožbi doslej

Več kot 40.000 lastnikov volkswagnov se je združilo v tožbi proti nemškemu avtomobilskemu velikanu.

Objavljeno
27. marec 2018 18.38
US-VOLKSWAGEN-PROFIT-DOUBLED-IN-2017
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
London – Na tisoče britanskih lastnikov Volkswagnovih avtomobilov se je združilo v tožbi proti nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu na londonskem sodišču. Odvetniška pisarna Slater in Gordon, ki predstavlja več kot 40.000 lastnikov, je vložila tožbo zaradi manipulacije z izpusti v zadevi, ki je postala največja skupinska tožba v Veliki Britaniji.

Na sodišču v Londonu se je danes začelo tridnevno zaslišanje glede manipulacij z izpuhi, s katerimi naj bi bili nekdanji in sedanji lastnikov avtomobilov znamk Audi, Seat, Škoda in Volkswagen zavedeni, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V odvetniški družbi, ki je vložila odškodninske zahtevke, so ocenili, da gre za največjo skupinsko tožbo doslej, ki bi lahko postala tudi najpomembnejša potrošniška akcija v zgodovini Velike Britanije.

Ob tem so poudarili, da sta minili že več kot dve leti od razkritja škandala, nemški avtomobilski proizvajalec pa še vedno ni odgovoril na njihove odškodninske zahtevke.

Volkswagen je leta 2015 priznal, da je milijone dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je v času testiranj zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov, kot so jih avtomobili dejansko proizvajali na cesti.