Britanija dvignila stopnjo ogroženosti na najvišjo raven    

Nov napad bi lahko bil zelo verjeten, je opozorila Theresa May in potrdila, da bo vojska sodelovala pri varovanju ljudi. 

Objavljeno
24. maj 2017 09.42
BRITAIN-ATTACK
Ju. K.
Ju. K.

Britanska premierka Theresa May je pozno sinoči, dan po najhujšem terorističnem napadu v Združenem kraljestvu v zadnjem desetletju, dvignila stopnjo ogroženosti države na najvišjo možno raven. S tem je potrdila, da varnostne in obveščevalne službe razpolagajo z informacijami, ki bi lahko pomenile, da je nov napad neizogiben.

Dvig stopnje ogroženosti na najvišjo, kritično raven po poročanju britanskih medijev pomeni, da lahko vojska odslej pomaga policiji pri varovanju javnih prostorov in prireditev. 

​Premierka je odločitev sprejela na podlagi ocene britanske varnostne službe MI5, ki ni mogla popolnoma izključiti možnosti, da napadalec ni deloval sam. Policija je včeraj glavnega osumljenca identificirala kot 22-letnega Salmana Abedija, v Manchestru rojenega britanskega državljana z libijskimi koreninami. 

Abedi, ki se je v ponedeljek razstrelil v avli dvorane Manchester Arena, pri čemer je ubil 22 ljudi, 59 pa ranil, se je po poročanju londonskega Timesa pred nekaj dnevi vrnil iz Libije. Policija preiskuje možnost, da se je med obiskom uril pri kateri od tamkajšnjih džihadističnih skupin.