Britanska policija objavila posnetke napadalca v Manchestru

Javnost je pozvala, naj ji pomaga pri preiskavi, zlasti z informacijami, kje se je gibal pred ponedeljkovim napadom.

Objavljeno
28. maj 2017 10.51
BRITAIN-SECURITY/MANCHESTER
A. S. H., STA
A. S. H., STA
London - Britanska policija je v soboto zvečer objavila posnetke napadalca v Manchestru Salmana Abedija iz varnostnih kamer in pozvala javnost, naj ji pomaga pri preiskavi, zlasti z informacijami, kje se je gibal pred napadom, ki ga je izvedel v ponedeljek zvečer po koncertu Ariane Grande.

Posnetki kažejo Abedija z očali, sivorjavo kapo, črno bundo ter modrimi hlačami, najverjetneje kavbojkami. Na posnetku so jasno vidne tudi naramnice nahrbtnika, v katerem je prinesel bombo na prizorišče, kjer se je razstrelil in ubil 22 ljudi ter jih poškodoval več kot sto. V bolnišnicah naj bi bilo še vedno več kot 60 ljudi.

Policija je sporočila, da preiskava dobro napreduje. Kot so pojasnili, vedo, da je bil Abedi v najetem stanovanju v središču mesta in se od tam nato odpravil proti manchestrski Areni, kjer je potekal koncert. »To stanovanje je zelo pomembno, saj naj bi bila tam do konca sestavljena bomba, ki je bila uporabljena v napadu,« je sporočila policija v Manchestru.

Kriminalisti pa skušajo ugotoviti, kje je bil Abedi, sicer britanski državljan libijskega porekla, zadnje štiri dni pred napadom. Znano je, da se je vrnil v Veliko Britanijo 18. maja. V Manchester je prišel z letalom iz Libije preko Istanbula in Düsseldorfa. 22. maja pa se je razstrelil.

Skupno je policija doslej v povezavi z napadom prijela 11 osumljencev. Odgovornost za napad je prevzela džihadistična skupina Islamska država.