Britanski parlament privolil v razpis predčasnih volitev

Poslanci so z veliko večino potrdili predlog britanske premierke. Predčasne bodo 8. junija.

Objavljeno
19. april 2017 18.28
BRITAIN-POLITICS-VOTE
De. P., STA
De. P., STA
London – Britanski parlament je danes z veliko večino potrdil predlog premierke Therese May za razpis predčasnih splošnih volitev na Otoku 8. junija. Za predlog je glasovalo 522 poslancev, 13 jih je bilo proti, s čimer je bila podpora v 650-članskem parlamentu veliko večja od potrebne dvotretjinske večine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mayeva je danes pred glasovanjem v parlamentu izpostavila, da bodo predčasne volitve državi pomagale uspešno izpeljati pogajanja o brexitu in omogočile trajnejšo gotovost. Poudarila je tudi, da se bodo tako izognili sovpadanju zaključka pogajanj z EU z začetkom volilne kampanje.

Kot je premierka opozorila že v torek, bi pogajanja z EU dosegla najtežjo fazo, ravno ko bi se na Otoku začenjala kampanja pred novimi volitvami. Te bi v skladu z rednim urnikom morale potekati leta 2020, pogajanja z Brusljem pa naj bi se končala zgodaj spomladi 2019.

Predčasne volitve pomenijo, da se Mayevi ne bo treba z volivci znova soočiti pred letom 2022, kar naj bi ji puščalo več manevrskega prostora pri pogajanjih. Redne volitve bi sicer na Otoku potekale leta 2020.

Glede na anketo inštituta YouGov, opravljeno 12. in 13. aprila, njeni konservativci trenutno uživajo 44-odstotno podporo, laburisti pa 23-odstotno. Tovrsten rezultat bi v parlamentu pomenil 114 glasov večine proti opoziciji, medtem ko se mora trenutno vlada zadovoljiti s 17 glasovi večine.