Britanski poslanci o novih pristojnostih Škotske

S škotske strani že prihajajo očitki, da London ne drži obljub, danih pred referendumom o neodvisnosti.

Objavljeno
14. oktober 2014 16.36
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

London − Britanski poslanci danes razpravljajo o ustavnih spremembah, ki naj bi po neuspelem referendumu o neodvisnosti Škotski prinesle več pristojnosti. S škotske strani že prihajajo očitki, da se London ne drži obljub, medtem ko britanske stranke ne najdejo enotnega stališča glede s tem povezanih dodatnih pristojnosti za druge dele države, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Že pred izvedbo referenduma na Škotskem sredi septembra so vodilne britanske stranke poskušale pridobiti volivce na svojo stran z obljubami o podelitvi še obsežnejših pristojnosti škotskemu parlamentu, če zavrnejo neodvisnost.

Po nekoliko nedoločnih obljubah, h katerim so se zavezali tako konservativci, laburisti kot liberalni demokrati, je premier David Cameron že dan po referendumu obljubil dodatne pristojnosti na področju pobiranja davkov, obenem pa pozval k hkratnemu ukrepanju glede novih pristojnosti tudi za druge predele Združenega kraljestva.

Kot posebej sporno se je pri tem znova odprlo 20 let staro vprašanje glede primernosti glasovanja škotskih, valižanskih in severnoirskih poslancev v Westminstru o stvareh, ki zadevajo zgolj Anglijo. Ta namreč v nasprotju s preostalimi deli države nima svojega regionalnega parlamenta.

Vprašanje novih pristojnosti za škotski parlament je tako Cameron povezal z morebitnimi omejitvami glasovanja škotskih poslancev glede »angleških zadev«, čemur pa nasprotujejo opozicijski laburisti. Po njihovem prepričanju je odgovor v večji devoluciji za Anglijo in pozivajo, naj se odločanje o tem preloži na čas po parlamentarnih volitvah maja 2015, piše STA.

Ker v Westminstru glede tega nikakor ne uskladijo stališča, je Škotska nacionalna stranka (SNP) že obtožila Camerona, da ne drži obljub glede Škotske, ki med drugim predvidevajo osnutek ustrezne zakonodaje pred majskimi volitvami. Po besedah škotskega premierja Alexa Salmonda, ki bo prihodnji mesec s položaja odstopil, Škoti ne bodo odpustili nobenemu politiku, ki se bo izneveril obljubam.

A konservativec William Hague, ki je znotraj vlade in parlamenta zadolžen za preučitev učinka nadaljnje škotske devolucije na širše ustavne spremembe znotraj države, je danes poudaril, da je vlada že v ponedeljek, tri tedne prej kot predvideno, objavila ustrezen dokument, ki predstavlja pretežno že znane predloge strank glede novih pristojnosti.

»Vsi strankarski voditelji so povsem jasni, da bodo zaveze izpolnjene,« je dejal Hague. Menil je sicer, da je podelitev večje moči angleškim poslancem glede vprašanj, ki zadevajo zgolj Anglijo, stvar »osnovne poštenosti«, da pa se bo izpolnjevanje obljube Škotski nadaljevalo tudi, če vprašanje glede Anglije ne bo rešeno, še poroča STA.