British Airways upa na normalizacijo poletov

Britanska letalska družba bo morala vsem prizadetim plačati tudi odškodnino, ki bo šla verjetno v milijone.

Objavljeno
28. maj 2017 12.12
BRITAIN-AVIATION-TRANSPORT
A. S. H., STA
A. S. H., STA
London - Britanska letalska družba British Airways je po sobotnem izpadu informacijskega sistema izrazila upanje, da bodo poleti iz Gatwicka še danes potekali po normalnem urniku, na Heathrowu pa da jim bo to uspelo »v veliki večini, nekaj težav pa se bo zagotovo še pojavljalo«.

Prav tako so še pozvali potnike, naj se ne odpravljajo na letališče, če nimajo potrjene rezervacije poleta.

British Airways je morala zaradi velikega izpada informacijskega sistema odpovedati vse sobotne polete iz letališč londonskih Gatwick in Heathrow. Zaenkrat ne kaže, da bi bila to posledica kakega kibernetskega napada, vseeno pa je to povzročilo veliko zmedo med potniki te letalske družbe in izpad številnih poletov.

Kot je sporočil prvi mož letalske družbe Alex Cruz, jim je izpad informacijskega sistema povzročil težave po vsem svetu. »Vsa naša prijavna mesta in operacijski sistemi so bili prizadeti,« je povedal. Zatrdil je tudi, da nimajo »nobenega dokaza o kibernetskem napadu«.

Do izpada sistema je sicer prišlo na zelo prometen dan pred tridnevnim koncem tedna in začetkom šolskih počitnic. Težave so občutili po vseh britanskih letališčih, pa tudi v Evropi, od Rima, Malage in Pariza.

Strokovnjaki opozarjajo, da bo odpravljanje posledic sesutja informacijskega sistema trajalo še nekaj časa. Težave v letalskem prometu bodo verjetno trajale še nekaj dni, četudi bi lahko hitro odpravili napake, kar je sicer malo verjetno, je opozoril strokovnjak za IT področje John Strickland.

British Airways je sicer težave s svojim informacijskim sistemom imelo že julija in septembra lani, vendar so bile tiste težave v primerjavi s sobotnim izpadom sistema praktično zanemarljive. Tokrat je bilo prizadetih več tisoč potnikov, ki se niso mogli prijaviti na svoj let, prav tako pa so na tleh ostala številna letala.

Britanska letalska družba bo morala vsem prizadetim plačati tudi odškodnino, ki bo šla verjetno v milijone.