British Airways zaradi izpada sistema odpovedal lete

Letalska družba ni razkrila, kakšne težave ima, nekateri mediji poročajo, da bi lahko šlo za kibernetski napad.

Objavljeno
27. maj 2017 18.52
Britain British Airways
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
London – Britanska letalska družba British Airways se sooča z »globalnim izpadom sistem«, zaradi česar je med potniki nastal kaos. British Airways ni razkril, kakšne težave imajo, nekateri britanski mediji poročajo, da bi lahko šlo za kibernetski napad.

»Soočamo se z globalnim izpadom sistema,« je enemu od potnikov na družbenem omrežju Twitter odgovorila letalska družba.

»Opravičujemo se zaradi trenutnega izpada informacijske tehnologije. Trudimo se čim hitreje rešiti težavo,« je še tvitnila.

Letalska družba je sprva odpovedala vse svoje lete z londonskih letališč Heathrow in Gatwick do 18. ure, nato pa do konca dneva. »Doživeli smo veliko napako informacijsko-tehnološkega sistema, ki povzroča velike težave našim letom po celem svetu,« je potrdila tiskovna predstavnica letalske družbe.

Potrdili so, da bodo vsem potnikom, prizadetim v incidentu, ponudili možnost leta na drug datum ali vrnitev denarja.

Letališče Heathrow je svoje potnike samo opozorilo, da lahko pride do odpovedi. »Potnikom svetujemo, da preverijo status svojega leta preden odpotujejo na letališče,« je tvitnilo letališče.

Zaradi »napake sistema«, kot pravijo pri British Airways, deli spletne strani letalske družbe niso dosegljivi, nekateri potniki so trdili tudi, da se ne morejo prijaviti niti preko mobilne aplikacije.

Zamude tudi drugje

O zamudah so poročali tudi iz Rima, Prage, Milana, Stockholma in Malage.

Številni potniki so zaradi tehničnih težav British Airways ostali na letalu ali pa v dolgi vrsti na letališču. Potnik Philip Blom je po poročanju BBC na letalu sedel in čakal dve uri, osebje na letalu pa mu je dejalo: »Rekli so nam, da gre za globalni izpad računalniškega sistema. Rekli so nam tudi, da ne moremo na drugo letalo, ker ne vidijo, na katera nas sploh lahko prestavijo.«