Bruselj pozval Italijo k odvzemanju prstnih odtisov, tudi s silo

Evropska komisija je Italiji, Grčiji in Hrvaški izrekla opomin zaradi neizpolnjevanja evropske zakonodaje o azilu.

Objavljeno
16. december 2015 13.47
reu/GERMANY/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Rim − Italija mora razviti »bolj trden pravni okvir«, ki bo omogočil »uporabo sile za odvzem prstnih odtisov ter uvedbo ukrepov za dolgotrajnejše zadrževanje za tiste prebežnike, ki se upirajo odvzemu prstnih odtisov«, je po poročanju STA sporočila evropska komisija.

Treba je doseči cilj stoodstotnega odvzema prstnih odtisov za vse migrante, ki pridejo v državo, je med drugim navedeno v izjavi.

Italijanski notranji minister Angelino Alfano je v odzivu na poziv komisije pojasnil, da italijanski pravni sistem že predvideva sorazmerno uporabo sile v takšnih primerih, da pa so nekateri poslanci zaradi te zahteve Bruslja izrazili zaskrbljenost.

»To, da ima EU za legitimno uporabo sile proti prebežnikom, ni v skladu s konvencijami ZN o človekovih pravicah in je zelo skrb vzbujajoče,« pa je menil predsednik italijanske komisije za družbena vprašanja Mario Marazziti.

Evropska komisija je ta teden začela izvajati pravne postopke proti Hrvaški, Grčiji in Italiji zaradi neizvajanja evropske zakonodaje o azilu. Te tri države namreč ne izvajajo ustrezno uredbe Eurodac, ki določa pravila za odvzem prstnih odtisov državljanom tretjih držav, ki nedovoljeno vstopajo v državo, in prenos podatkov v osrednji Eurodacov sistem v 72 urah.

Po podatkih agencije ZN za begunce so v Italiji do sredine novembra zabeležili prihod 142.400 migrantov in beguncev, ki so preživeli nevarno pot čez Sredozemsko morje.