Bruselj ohranja najvišjo stopnjo ogroženosti

V živo: eden ključnih osumljencev je še vedno na begu. Šole in podzemno železnico naj bi začeli odpirati v sredo.

Objavljeno
23. november 2015 08.30
TOPSHOTS-BELGIUM-FRANCE-ATTACKS
Š. P., Ma. Ja.
Š. P., Ma. Ja.

Bruselj − Razmere v belgijskem glavnem mestu Bruselj ostajajo napete. Stopnja ogroženosti zaradi nevarnosti terorističnega napada že tretji dan zapored ostaja na najvišji ravni. Šole, vrtci, trgovska središča, muzeji in kinodvorane so zaprte, vlaki na podzemni železnici mirujejo, odpovedane so številne prireditve, ulice pa so, kot poroča naš dopisnik Peter Žerjavič − spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu −, prazne.

Belgijske oblasti kljub številnim policijskim operacijam še niso uspele izslediti pobeglega osumljenca za nedavne teroristične napade v Parizu, ki so zahtevali 130 smrtnih žrtev, − Salaha Abdeslama.

***

Dogajanje spremljamo v živo:

19.59: Za nedeljo je sklican vrh EU-Turčija o beguncih.

19.40: Belgijski premier Charles Michel bo varnostne razmere v državi znova ocenil prihodnji ponedeljek, poroča Reuters. Raven ogroženosti v Bruslju bo tako še teden dni ostala na najvišji, četrti stopnji, drugod po državi pa na drugi stopnji, piše AP.

19.38: Belgijske oblasti so vpletenosti v nedavne teroristične napade v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 in ranjenih več kot 350 ljudi, danes obtožile še četrtega osumljenca, poroča AFP. Kot so pojasnile, so obtoženca skupaj s še 15 ljudmi aretirali med včerajšnjimi policijskimi operacijami, a so petnajsterico pozneje izpustili brez obtožb.

19.33: Belgijski premier Charles Michel opozarja, da grožnja ostaja resna in neposredna ter prebivalstvo poziva, naj ostane mirno. Iz Bruslja poroča naš dopisnik Peter Žerjavič. Spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu.

19.21: Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da položaj ostaja enak kot včeraj, raven teroristične ogroženosti v Bruslju pa ostaja na najvišji, četrti stopnji. Kot je dodal, bodo šole svoja vrata predvidoma odprle v sredo, ko naj bi znova začeli voziti tudi metroji.

16.09: Belgijski krizni center vsak dan sproti objavlja priporočila prebivalcem Bruslja, piše STA. Danes jim še vedno priporoča, naj se izogibajo vsem javnim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi. Če se nameravajo udeležiti določenega dogodka v Bruslju, jim svetuje, naj vzpostavijo stik z organizatorjem in preverijo, ali je dogodek morda odpovedan in ali veljajo posebni varnostni ukrepi.

15.34: O razmerah v belgijskem glavnem mestu poroča naš dopisnik Peter Žerjavič. Spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu.

14.22: Zaradi napetih razmer v Bruslju slovensko ministrstvo za zunanje zadeve državljanom, ki so že v Belgiji ali pa se tja odpravljajo, svetuje povečano previdnost. Na MZZ odsvetujejo zadrževanje na javnih mestih, kjer se navadno zbira večje število ljudi, in priporočajo, da se upošteva navodila lokalnih oblasti.

13.24: Iz belgijskega zveznega tožilstva so sporočili, da vozilo znamke BMW, ki so ga opazili v bližini Liega in domnevali, da se z njim prevaža eden od pariških napadalcev Salah Abdeslam, ni povezano s preiskavo.

13.08: Belgijske oblasti so sporočile, da so med petimi dodatnimi policijskimi operacijami v Bruslju in Liegu pridržali še pet ljudi. Skupno so tako od nedelje aretirali 21 osumljencev, poroča agencija AP. Operacije se še nadaljujejo.

11.02: Britanski premier David Cameron in francoski predsednik François Hollande sta se na srečanju v Parizu zavzela za okrepitev protiterorističnih ukrepov. Cameron je poleg tega Hollandu izrazil polno podporo v boju s skrajno sunitsko milico Islamska država, ki je prevzela odgovornost za nedavni krvavi teroristični napad v francoskem glavnem mestu, v katerem je bilo ubitih 130 in ranjenih več sto ljudi. Britanski premier je še napovedal, da bo parlamentu predlagal odobritev zračnih napadov na tarče IS v Siriji, Franciji pa ponudil uporabo britanske zračne baze na Cipru.

10.14: Med operacijami v Bruslju in v kraju Charleroi policija ni odkrila orožja ali eksploziva, piše STA.

V bruseljskem predelu Molenbeek so med današnjo operacijo odjeknili streli, in sicer so policisti streljali na osumljenca v vozilu in ga ranili. Voznika so nato aretirali.

10.10: Belgijski notranji minister Jan Jambon je davi za lokalni radio dejal, da policijske operacije še ni konec. »Nadaljevali bomo, dokler ta zmešnjava ne bo rešena,« je dejal po navedbah agencije AFP. Opozoril je, da nevarnost terorističnega napada ostaja visoka, ob tem pa prebivalce Bruslja pozval, naj ne bodo panični, in poudaril, da se mora gospodarsko in socialno življenje nadaljevati.

7.14: Belgijska policija je v nedeljo izvedla 19 operacij v Bruslju in tri v bližnjem mestu Charleroi. Med operacijami so pridržali 16 ljudi, vendar pa med njimi ni enega ključnih osumljencev za nedavne teroristične napade v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 in ranjenih več sto ljudi − Salaha Abdeslama, poroča agencija AFP. Najbolj iskani človek v Evropi ta čas tako ostaja na begu.

***

Belgijska vojska na bruseljskih ulicah. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

V Bruslju stopnja ogroženosti zaradi nevarnosti terorističnega napada že tretji dan zapored ostaja na najvišji ravni. Četrta stopnja ogroženosti zaradi − kot je opozoril belgijski premier Charles Michel − »resne in neposredne grožnje« z napadom posameznikov na različne lokacije v Bruslju, velja že od sobote. Vrtci, šole in univerze, so zaprti, prav tako veliki nakupovalni centri in kinodvorane. Podzemna železnica ne obratuje, oblasti pa so odpovedale tudi številne športne dogodke in sejme.

Belgijska policija in vojska patruljirata po ulicah Bruslja ter varujeta sredstva javnega prometa in druga območja. Življenje v mestu naj bi danes steklo po običajnih tirnicah, kolikor je to v danih razmerah mogoče. Institucije Evropske unije in zveza Nato so uslužbencem dovolile, da delajo od doma, sicer pa so poostrile varnostne ukrepe. Kljub napetim razmeram bodo večji dogodki, med njimi srečanje evroskupine, potekali kot načrtovano, manjše pa so odpovedali.

Za preostali del države velja nekoliko manjša, tretja stopnja ogroženosti.

Ali bo najvišja stopnja nevarnosti v Bruslju ostala v veljavi tudi v prihodnjih dneh, bodo belgijske oblasti odločile popoldne na kriznem sestanku vlade, sveta za nacionalno varnost, policije in varnostnih oblasti.

Belgijska policija v povezavi z nedavnimi terorističnimi napadi v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 in ranjenih več sto ljudi, še naprej išče več osumljencev, ki se domnevno zadržujejo na območju Bruslja, med njimi tudi enega ključnih osumljencev za napade − Salaha Abdeslama.