Vučić: »Brutalna provokacija in najtežje kriminalno dejanje«

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je Prištino zaradi aretacije Marka Đurića obtožil provokacije.

Objavljeno
27. marec 2018 12.00
KOSOVO-SERBIA/
L. Z., STA
L. Z., STA
Beograd - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ponedeljkovo aretacijo vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića v Mitrovici označil za »brutalno provokacijo in najtežje kriminalno dejanje« oblasti na Kosovu, ki so jo izvedle ob podpori »nekaterih držav«. Poudaril je, da bodo odgovarjali vsi, ki so sodelovali v »ugrabitvi« Đurića.

Đurića so aretirale posebne enote kosovske policije. Nato so izgnali s Kosova, potem ko se je kljub zavrnitvi dovoljenja za obisk na Kosovu z generalnim sekretarjem srbskega predsednika Nikolo Selakovićem v Mitrovici udeležil okrogle mize o odnosih med Beogradom in Prištino.

Napovedal kazenske ovadbe

Vučić je po zasedanju sveta za nacionalno varnost, ki ga je sprva napovedal za danes, po aretaciji Đurića pa sklical v ponedeljek zvečer, dejal, da je Srbija spoštovala postopke, saj je Prištino pravočasno, še celo predčasno - 75 ur prej - obvestila o prihodu Đurića. Pri tem je poudaril, da Beograd Prištino v skladu z bruseljskim sporazumom o obiskih obvešča in ne prosi za dovoljenje, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Posebne kosovske policijske enote, ki so vdrle na okroglo mizo in prijele Đurića, ne pa tudi Selakovića, je označil za »teroristično bando, ki je vrgla šok bombe in tepla ljudi«, Đurića pa so »prijeli menda zato, ker jim ni všeč, kaj misli o njihovi teroristični državi«. Poudaril je, da preko napada na glavnega srbskega pogajalca v bruseljskem dialogu ne bodo šli in napovedal kazenske ovadbe proti vsem udeleženim pri njegovi ugrabitvi.Vučić je včeraj sklical svet za nacionalno varnost. Foto: Darko Vojinović/AP

Kot bistvo ponedeljkovega incidenta je izpostavil to, da so teroristi, oblečeni v policijske uniforme, upadli na mirno srečanje srbskih državljanov v okviru notranjega dialoga o kosovskem vprašanju in skušali pokazati, »da lahko zavzamejo sever srbske pokrajine« in to »ob neposredni podpori Eulexa«, misije EU na Kosovu, ki je spremljal vozila kosovske policije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot laž je tudi zavrnil ponedeljkove napovedi predstavnikov kosovskih oblasti, da bodo po več letih v skladu z bruseljskim sporazumom začeli uresničevati dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki ga Beograd ne priznava kot samostojno državo. Zatrdil je, da želi Priština v nasprotju s sporazumom to skupnost oblikovati kot nevladno organizacijo.

Dodal je, da bo o nadaljevanju dialoga s Prištino pod okriljem EU odločil s hladno glavo, menil pa, da se pogovori morajo nadaljevati, a da bo prišlo do spremembe izhodišč.

Poziv k miru

Srbe na Kosovu je pozval k miru ter jim zagotovil, da jih ne bo nihče pregnal. Glede napovedi Srbske liste, da bo zaradi incidenta izstopila iz kosovske vlade, pa je dejal, da gre za odločitev te stranke kosovskih Srbov in da naj jo sprejmejo s hladno glavo.

Srbska lista, ki ima podporo Beograda, je po lanskih parlamentarnih volitvah sprejela odločitev, da gre v kosovsko vladno koalicijo. Njena glavna zahteva je bila ustanovitev skupnosti srbskih občin.

Predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli je aretacijo Đurića označil za izraz suverenosti Kosova. Izpostavil je, da se morajo srbski predstavniki zavedati, da morajo za obisk Kosova imeti dovoljenje Prištine.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki se je v ponedeljek zvečer po telefonu pogovarjala z Vučićem in kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, je obžalovala dogajanje na Kosovu. Tvitnila je, da je treba umiriti razmere in ohraniti dialog, poroča Tanjug.