Bulčeva jutri v Bruselj, v torek na srečanje z Juckerjem

Slovensko komisarsko vprašanje je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju nove Junckerjeve ekipe.

Objavljeno
12. oktober 2014 18.54
SLOVENIA-EU-POLITICS-FILES
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj - Naslednji korak v procesu oblikovanja nove Evropske komisije je pogovor bodočega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja z novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc, ki je napovedan za začetek prihajajočega tedna. Sestanek Bulčeve in Junckerja naj bi bil po neuradnih informacijah, ki jih navaja STA, v torek.

Slovensko komisarsko vprašanje je sedaj glavno odprto vprašanje pri oblikovanju nove Junckerjeve ekipe. Kandidatka za podpredsednico za energetsko unijo Alenka Bratušek je namreč za nastop na zaslišanju edina dobila negativno oceno pristojnih odborov Evropskega parlamenta, nato je odstopila, slovenska vlada pa je za novo kandidatko predlagala Bulčevo.

Da bo prihodnji predsednik komisije pogovor z Bulčevo opravil v začetku prihodnjega tedna, je v petek v Bruslju napovedal Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas. To je za zdaj še vedno edina uradna informacija o njunem pogovoru. Bulčeva bo sicer po neuradnih informacijah v Bruslju že v ponedeljek, pogovor z Junckerjem pa naj bi opravila v torek.

Sedaj je torej na potezi Juncker. Na vprašanja o tem, kako prihodnji predsednik komisije komentira imenovanje Bulčeve za kandidatko in kakšen je njegov prvi vtis o njej, je bilo doslej mogoče dobiti le odgovor, da Juncker Bulčeve ne pozna in da mora najprej opraviti pogovor z njo. Luksemburžan naj bi bil sicer zadovoljen, da je Slovenija predlagala žensko.

Kot pri ocenjevanju ustreznosti vseh komisarskih kandidatov doslej bo tudi pri pogovoru z Bulčevo Junckerjevo vodilo preveriti, ali nova slovenska kandidatka izpolnjuje tri temeljna merila: usposobljenost, neodvisnost in zavezanost Evropi. Po pogovoru bo Juncker ocenil, ali je primerna za kandidatko in kateri resor bi lahko prevzela.

Neuradno: zaslišanje 20. oktobra

Če bo Juncker Bulčevo sprejel kot kandidatko, bo pripravil nov seznam komisarskih kandidatov, ki ga bodo morale potrditi članice unije. Sledilo bo zaslišanje Bulčeve v Evropskem parlamentu. Kot najverjetnejši datum zaslišanja se trenutno neuradno omenja 20. oktober v Strasbourgu.

Od tega, kateri resor bo dobila slovenska kandidatka, je odvisno, koliko drugih sprememb bo potrebnih v Junckerjevi ekipi. Ni mogoče povsem izključiti možnosti, da dobi položaj podpredsednice za energetsko unijo. Druga možnost je, da ta položaj prevzame sedanji komisar za energijo Günther Oettinger, Bulčeva pa njegov resor za digitalno gospodarstvo in družbo. Mogoče so tudi drugačne rošade.

Prilagoditve bodo sicer potrebne tudi pri Madžaru Tiborju Navracsicsu, ki naj bi prevzel resor za izobraževanje, kulturo, mlade in državljanstvo, a so evropski poslanci zaradi njegovega sodelovanja pri spornih ukrepih madžarskega premierja Viktorja Orbana zahtevali spremembe pri njegovem resorju, vsaj odvzem pristojnosti za državljanstvo.

Razumevajoči Juncker

Na vprašanje, kakšni so signali iz Evropskega parlamenta, kjer sta v četrtek najvplivnejši politični skupini Slovenijo pozivali, naj za novo kandidatko predlaga evropsko poslanko Tanjo Fajon, so pri Junckerju v petek odgovoril, da so v stalnem stiku z vodstvom Evropskega parlamenta in s slovenskim premierjem Mirom Cerarjem ter da si prizadevajo za »široko sprejemljivo rešitev«.

Juncker naj bi sicer po neuradnih informacijah kazal veliko razumevanja za težak položaj slovenskega premierja Cerarja, saj se kot bivši dolgoletni luksemburški premier dobro zaveda težavnosti delovanja pod močnimi pritiski.

V največjih političnih skupinah v Evropskem parlamentu so bili po imenovanju Bulčeve za novo komisarsko kandidatko zadržani. V desnosredinski Evropski ljudski stranki so dejali, da je na potezi Juncker in da bodo Bulčevo ocenili na zaslišanju. V skupini evropskih socialistov so odločitev slovenske vlade vzeli na znanje in prav tako povedali, da bodo Bulčevo ocenili na zaslišanju.

Evropski liberalci pa so odločitev pozdravili. Vodja politične skupine evropskih liberalcev Guy Verhofstadt je ocenil, da je Bulčeva močna liberalna kandidatka, ki bo dodana vrednost za Junckerjevo ekipo.

Dober teden za izpeljavo vseh postopkov

V začetku prihodnjega tedna se pričakujeta tudi sestanka predsednikov vseh odborov in predsednikov političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki naj bi opredelili krovno oceno vseh zaslišanj.

Zaradi zapletov s slovensko komisarsko kandidaturo kaže na zamudo z začetkom delovanja nove Evropske komisije, saj je časa za izpeljavo vseh postopkov, pogovorov in enega ali več zaslišanj zelo malo - dober teden. Glasovanje o celotni Junckerjevi ekipi je namreč predvideno 22. oktobra, nova komisija pa naj bi začela delati 1. novembra.