Bundestag potrdil vojaško posredovanje proti IS

V operaciji bo sodelovalo do 1200 nemških vojakov s šestimi izvidniškimi letali tipa tornado in fregato Augsburg.

Objavljeno
04. december 2015 09.42
GERMANY-POLITICS-PARLIAMENT
Mo. B.
Mo. B.

Berlin − Nemški parlament je danes z veliko večino − 445 glasov za in 146 proti − potrdil napotitev nemške vojske v boj proti skrajni skupini Islamska država, ki deluje na območju Iraka in Sirije. V boj se bodo vključili z do 1200 vojaki. Če bodo vse napotili hkrati, še ni jasno.

Spletni portal Deutche Welle poroča, da so glasovi podpore skoraj izključno prišli iz vrst vladajoče koalicije. Proti so glasovali poslanci Zelenih in opozicijske Levice, ki so prepričani, da je odločitev prenagljena in slabo premišljena.

V operaciji bo sodelovalo šest izvidniških letal tipa tornado, fregata Augsburg pa bo pomagala pri zaščiti francoske letalonosilke Charles de Gaulle v Sredozemskem morju. Nemci bodo sodelovali tudi z »letečo cisterno« za polnjenje letal z gorivom med letom, satelitskim izvidovanjem in poveljniškimi kapacitetami.

Mandat misije bo trajal predvidoma leto dni.

Nemčija se je za ta korak odločila po pariških terorističnih napadih, v katerih je umrlo 130 ljudi. Francija se je na napad večinoma domačih skrajnežev odzvala s pozivom članicam EU po vojaški pomoči. Velika Britanija je tako v sredo, le nekaj ur po tem, ko je v to privolil parlament, v Siriji izvedla prve zračne napade.

S krepitvijo posredovanja proti IS so se odzvale tudi ZDA. Ameriški predsednik Barack Obama je napovedal napotitev stotih pripadnikov specialnih sil v Irak, smeli pa bodo posredovati tudi v Siriji.

V široki koaliciji, ki od avgusta lani napada položaje Islamske države, sodeluje 60 držav. Evropske države so bile sicer doslej bolj naklonjene posredovanju v Iraku, ne pa tudi Siriji. A je strah, da bi lahko posredovanje koristilo sirskemu režimu Bašarja al Asada, zdaj preglasila odločnost za dokončen poraz IS.